Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Za pomanjkanje zdravnikov ni kriva Zdravniška zbornica Slovenije

31.08.2016 14:42

V zadnjem času je s strani ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc in s strani poslanske skupine SMC slišati trditev, da je za pomanjkanje zdravnikov kriva Zdravniška zbornica Slovenije. To izjavo je ministrica Kolarjeva izrekla 23. avgusta na POP TV: »Danes sem slišala, da so za 50 procentov zmanjšali število urologov. Vemo pa, da razpisuje specializacije Zdravniška zbornica.» in Branko Zorman dne 30. avgusta 2016 tudi na POP TV: «Treba je slovenski javnosti povedat, da je eden izmed razlogov za dolge čakalne dobe, tudi cel sistem, tako izobraževanja kot seveda podeljevanja in razpisovanja specializacij, za kar je absolutno odgovorna Zdravniška zbornica Slovenije in zdravniški ceh. Če bi oni v preteklosti opravljali svoje delo dobro, potem mi danes pomanjkanja zdravnikov ne bi imeli.»

Javnosti bi radi sporočili, da so izrečene trditve izjemno lažne in zavajajoče. Prelaganje odgovornosti na Zdravniško zbornico Slovenije je presenetljivo ob dejstvu, da nad sistemom razpisovanja bedi prav Ministrstvo za zdravje, ki k vsakokratnemu razpisu daje soglasje in zadnja leta tudi zelo aktivno sooblikuje število razpisanih specialističnih mest. Niso nam poznani razlogi in nameni takšnih izjav, saj je ZZS v zadnjih letih tesno sodelovala z MZ na področju razpisovanje specializacij in je ministrica Kolarjeva s tem dobro seznanjena. V zadnjih letih je bilo razpisanih toliko specializacij kot je diplomantov. Pavšalne izjave niso na mestu, saj ZZS razpolaga z natančnimi podatki o razpisanih mestih, po regijah in po letih kot tudi metodologijo, po kateri so bila mesta določena.

Sistem razpisovanja specializacij poteka dvakrat letno. Predlog razpisa pripravi ZZS, ob upoštevanju javljenih potreb s strani javnih zdravstvenih zavodov in zasebnikov koncesionarjev znotraj regije, ki jih uskladimo s podatki iz registra zdravnikov (ki ga ZZS vodi kot javno pooblastilo), kot je število že obstoječih specializantov v sistemu, in predvidenimi upokojitvami. Specializacije se nato razpišejo za celo regijo, ne zgolj za posamezen javni zdravstveni zavod.

Usklajevanja števila predlaganih razpisanih mest dejansko poteka na več stopnjah. Najprej s predlogom seznanimo koordinatorje vseh specializacij in jih poprosimo za strokovno mnenje, nato pa predlog obravnavata tako Komisija za podiplomsko usposabljanje kot Svet za izobraževanje zdravnikov pri ZZS. Po dokončni uskladitvi je predlog razpisa posredovan v mnenje in soglasje Ministrstvu za zdravje RS. Glede na navedeno namreč ne gre zanemariti dejstva, da  Ministrstvo razpolaga ali bi moralo razlolagati, z določenimi podatki, kot so npr. zdravstveno stanje prebivalstva in predvidene širitve programov ZZZS, ki zbornici niso dostopni in lahko odločilno vplivajo na potrebe posamezne stroke in tako število razpisanih mest. Ministrstvo se tudi spreneveda, saj na državnem nivoju še vedno ni pripravilo mreže zdravnikov specialistov po Sloveniji. Ker mreže ni izdelana, je tako celostno razpisovanje specializacij močno oteženo, če ne že onemogočeno.

Ob predlogu zadnjega razpisa se je tako ministrstvo dan pred objavo le-tega še enkrat sestalo z določenimi  koordinatorji in se uskladilo glede predloga števila razpisanih mest. Koordinatorja za urologijo ni bilo med njimi, saj ministrstvo očitno ni menilo, da je potrebna sprememba predloga Zbornice. Ministrstvo za zdravje ima vedno končno besedo pri razpisu in ga odobri, zavrne ali pa doda dodatna mesta, kot se je to zgodilo v prejšnjem razpisu.

V luči vsega navedenega tako ne moremo sprejeti ministričinega sprenevedanja glede pomanjkanja urologov in razpisovanja specializacij ter ga lahko pripisujemo zgolj nevednosti in precejšnjemu nepoznavanju delovnega področja ministrstva - sistema razpisovanja specializacij.  Ministrstvo za zdravje je tisto, ki vodi zdravstveno politiko, jo kroji in ustvarja, zato je čas, da prevzame tudi odgovornost za politiko, ki jo ustvarja , kakor tudi zavajajoče in neresnične izjave v javnosti, ki smo jim bili priča v zadnjih dveh nastopih.

Prim. Andrej Možina, dr. med.
Predsednik ZZS 

Prof. dr. Bojana Beovič, dr. med.
Predsednica Sveta za izobraževanje ZZS