Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniška zbornica prepričana o vsaj objektivni odgovornosti ministrice za zdrave za dogodek v izolski bolnišnici

25.08.2016 14:32

Ljubljana, 25. avgusta 2016 – Danes je v Domus Medica potekala novinarska konferenca Koordinacije zdravniških organizacij (ZZS, SZD, Fidesa in SZZZZS). Konferenca je bila v prvi vrsti namenjena poklonu pokojnemu kolegu, ki je med opravljanjem svojega poklica izgubil življenje. Predsedniki zdravniških organizacij pa so izpostavili tudi vzroke, ki so pripeljali do tega tragičnega dogodka in posledice le-tega.

Prim. Andrej Možina, predsednik ZZS, je dejal, da je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc objektivno odgovorna za dogodek v izolski bolnišnici, postavlja pa se vprašanje o subjektivni odgovornosti. Zdravniška zbornica protestira nad ocenami Kolar Celarčeve, da čakalne dobe ne morejo biti vzrok za ponedeljkov tragični ekscesni primer. V zbornici smo prepričani, da je izolski dogodek, v katerem je 70-letnik ubil svojega urologa in nato še policista, povezan s stanjem v slovenskem zdravstvu.

Helena Mole, dr. med., predsednica SZZZZS, je odločevalce pozvala, naj ne delajo dodatne škode in odidejo, če ne vidijo realne slike. Poudarila je, da si v zdravstvenem sistemu ne želijo varnostnikov, ampak urejen zdravstveni sistem, v katerem zdravniki lahko delajo dobro, strokovno in za bolnike.

"Napadi so vse hujši in jih je vse več. Za nas so to izredne razmere. Ne vemo, kako umiriti in potolažiti kolege. Kako lahko nekdo zbrano brez skrbi, z mislijo na bolnika opravlja svoje delo, ko nima časa, ko menedžment pritiska zaradi zmanjševanja stroškov, človek pa ne ve, ali bo živ prišel iz službe," se je vprašal Konrad Kuštrin, dr. med., predsednik Fidesa.

Dejal je, da tisti, ki govorijo, da je treba v zdravstvene ustanove pripeljati varnostnike in namestiti detektorje kovin, ne poznajo razmer, če jih ne, pa "je čas, da čim prej gredo".

Prepričan je tudi, da v izolski bolnišnici ni šlo za ekscesni dogodek, ampak za proizvod slabih družbenih razmer, "slabega odnosa do zdravnikov in zdravniškega poklica". Dogodek je povzročila družbena klima, to pa so politiki, ki ljudem obljubljajo vse.

Povzeto po STA