Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Poziv zdravnikom v poklon tragično preminulemu kolegu

24.08.2016 14:31

KOORDINACIJA ZDRAVNIŠKIH ORGANIZACIJ (KZO)

Zdravniška zbornica Slovenije
Slovensko zdravniško društvo
FIDES, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije
Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!

Koordinacija zdravniških organizacij (KZO) je za četrtek, 25. avgusta 2016 ob 11.00 uri, v Domus Medica na Dunajski 162 v Ljubljani, sklicala novinarsko konferenco, z namenom, da zdravniške organizacije, ki delujemo znotraj KZO, glede na nedejavnost Vlade, ponovno opozorimo na potrebo po takojšnji celoviti reformi zdravstvenega sistema, ter predstavimo poglede zdravniških organizacij na predlagano novelo Zakona o zdravstveni dejavnosti.

Žal se je včeraj zgodil tragičen dogodek, ki je pretresel zdravniški ceh in v katerem je med opravljanje svojega poklica, izgubil življenje naš kolega, Luis Guilermo Martinez Bustamante.

Zato bo novinarska konferenca v prvi vrsti namenjena poklonu našemu kolegu, ki je med opravljanjem svojega plemenitega poslanstva, padel pod streli morilca. Pokomentirali bomo vzroke, ki so pripeljali do tega tragičnega dogodka in posledice le-tega.

Bolj kot kadarkoli prej je prav da se zdravništvo na ta dan (25.08.2016) po vsej državi pokloni svojemu preminulemu kolegu na skupnem sestanku po jutranjem raportu. Sestanke organizirajte predstavniki zdravniških organizacij v sodelovanju z vodstvi zavodov. 

Zdravniške organizacije želimo opozoriti, da napadi na zdravnike in druge zdravstvene delavce niso redkost. Popolnoma nam je jasno, da je vzrok temu splošna družbena klima v državi. Politika državljanom obljublja več pravic kot jih obstoječi zdravstveni sistem zmore zagotoviti. Po drugi strani pa nekateri mediji, ki pišejo po naročilu politike in kapitala, prikazujejo zdravnike kot dvoživke, zaslužkarje,  »bogove v belem«,  skratka, kot ceh, ki mu je zdravje prebivalcev zadnja skrb. Posledično se nezadovoljstvo državljanov, skrb in strah, spremenita v sovraštvo, rezultat katerega so taka nerazumljiva dejanja.

Zdravništvo bo v prihodnje še bolj odločno zahtevalo vzpostavitev sodobnega in dostopnega zdravstvenega sistema in take pogoje dela, kjer bomo zdravniki lahko naš zahtevni poklic opravljali mirno, zbrano, brez pritiskov kakršnih smo deležni zdaj.

Zato se spoštovane kolegice in kolegi, zberite v čim večjem številu.

S spoštovanjem in lepimi pozdravi,

predsednik Slovenskega zdravniškega društva – prof.dr. Pavel Poredoš, dr.med.
predsednik Zdravniške zbornice Slovenije – prim. Andrej Možina, dr.med.
predsednik FIDES – Konrad Kuštrin, dr.med.
predsednica SZZZZS – Helena Mole, dr.med.