Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Izjava za javnost - novela Zakona o zdravstveni dejavnosti

12.07.2016 14:20

Ljubljana, 11. 7. 2016 - Na pobudo Zdravniške zbornice Slovenije smo se danes sestali z Ministrstvom za zdravje na delovnem sestanku, da ponovno pregledamo možnosti, ali se lahko uskladimo glede predlogov novele Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga je ministrstvo pripravilo v mesecu septembru 2015 (prva verzija) in nato v maju 2016 (druga verzija).

Zbornica je ministrstvu, kot do sedaj, tudi tokrat posredovala pripombe na osnutek zakonske novele, ki naj bi bila že v medresorskem usklajevanju.

Zbornica načeloma nasprotuje parcialnemu reševanju nakopičenih problemov v zdravstvu, še posebej pa noveli Zakona o zdravstveni dejavnosti. Ta sicer vključuje ureditev nekaterih drobnih vprašanj, ki jih mora Slovenija implementirati na podlagi direktiv, saj so vsi roki že zamujeni in Sloveniji grozi resen opomin. Ministrstvo je v to novelo vključilo tudi druga nenujna področja, ki pa ne urejajo izvajanja zdravstvene dejavnosti konsistentno, celovito in domišljeno. 

Zbornica pričakuje celostno reformo zdravstva na temelju strateških izhodišč, ki še niso dorečena, in na temelju analize te dejavnosti, ki prav tako še ni predstavljena. Novela Zakona o zdravstveni dejavnosti z urejanjem koncesijskih razmerij nikakor ni prioriteta slovenskega zdravstva in v dosedanji obliki lahko prinese same težave in nerazumevanje pri izvajalcih te dejavnosti. Zato pričakujemo od Ministrstva za zdravje in Vlade RS, da se z implementacijo tega zakona ne hiti po hitrem postopku.

Ne glede na navedeno pa smo na današnjem sestanku poskušali najti skupne rešitve. Na področju koncesijskega opravljanja zdravstvene dejavnosti, ki jo je ministrstvo tudi vključilo v novelo, nismo bili soglasni, saj zbornica predlaga drugačno rešitev, ki postavlja izvajalce zdravstvene dejavnosti v bolj enakopraven položaj v primerjavi z javnimi zdravstvenimi zavodi. Novela dejansko onemogoča zdravo tekmovalnost med vsemi izvajalci.

Zbornica je ministrici izpostavila tudi za zbornico še vedno odprto vprašanje glede obstoja Zakona o zdravniški službi ter z njim v zvezi priprave novega zakona o zdravstvenih delavcih, ki bi zajemal tudi zdravnike. Zbornica in druge zdravniške organizacije nasprotujemo, da bi novi zakon o zdravstvenih delavcih veljal tudi za zdravnike, ampak je treba pripraviti nov zakon o zdravniški službi, ki je bil v prvi, celo usklajeni verziji z ministrstvom pripravljen pred 9 leti. Zbornica tudi po današnjem sestanku kljub nekaterim obetom ni prejela zadostnega zagotovila, da bo svobodni poklic zdravnika tudi v bodoče zaradi številnih posebnosti urejen s posebnim Zakonom o zdravniški službi.

Zdravniška zbornica Slovenije