Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Posvet o vlogi stroke v zdravstveni politiki

26.01.2016 13:39

V torek, 19. januarja 2016, so vse štiri zdravniške organizacije v Domus Medica organizirale posvet o vlogi stroke v zdravstveni politiki. Vabljeni so bili člani RSK in SS ter koordinatorji specializacij, pa tudi strokovni direktorji UKC MB, UKC LJ in OI. Posveta se je udeležilo več kot 100 zdravnikov in zobozdravnikov, ki ta trenutek predstavljajo vrh slovenske stroke.

V poteku srečanja sta prof. Poredoš in prim. Možina predstavila svoje videnje delovanja zdravniških organizacij, avtonomnosti zdravništva in pomena neodvisnih strokovnih organov. Omenjeno je bilo nezadostno sodelovanje s politiko, ki na videz posluša, a ne sliši strokovnih argumentov, ki jih posredujejo tako zdravniške organizacije kot vrhovi posameznih zdravniških specialnosti. Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa, je v svojem nagovoru posebej omenil standarde in normative, ki bi lahko bili temelj organizacije dela in nagrajevanja zdravnikov. Helena Mole je izpostavila predlagane spremembe v zakonodaji, ki brez razloga postavljajo zasebne zdravnike v neenakopraven položaj.

Temeljite razprave o tem s politiko ne dosežemo. Predstavljeno je bilo področje podiplomskega izobraževanja, pripravništva, specializacij in stalnega podiplomskega usposabljanja, novosti in dileme glede vodenja in financiranja teh procesov. Prim. Možina je omenil obsežno delo na področju pritožbenih postopkov in nadzorov, ki so eden bistvenih elementov samoregulacije zdravniškega poklica.

Sledila je razprava, ki je potrdila interes zdravnikov za samoregulacijo poklica na strokovnih temeljih in za oblikovanje povsem neodvisnih najvišjih strokovnih teles v državi. S posvetom smo želeli vzpostaviti dialog znotraj strokovne javnosti, zato na posvet namenoma nismo povabili predstavnikov MZ, ZZZS,  niti medijev. Zdravniške organizacije se vsem, ki so se srečanja udeležili, iskreno zahvaljujemo. Posvet je pokazal, da kljub temu, da s strokovnimi argumenti težko dosežemo kakršnekoli spremembe v slovenskem zdravstvu, zdravniki in zobozdravniki vendarle še želimo aktivno sodelovati.

Prof. dr. Bojana Beovič, dr. med.