Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Sestanek kot dobro izhodišče za obuditev zaupanja v program otroške srčne kirurgije

23.10.2015 13:24

V torek, 22. 9. 2015, so se na podbudo Zdravniške zbornice Slovenije sestali predstavniki civilnih društev: Društvo velik srček, Društvo otrok s prirojenimi srčnimi napakami – Društvo srčnih otrok in Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije - ZA SRCE, Zvezdni otroci, starši operiranih otrok na srcu, zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore, dr. med., ter vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Sestanek je potekal v prostorih ZZS na pobudo predsednika prim. Andreja Možine zaradi aktualnih razmer na področju otroške kardiokirurgije in mednarodnega poročila o programu otroške srčne kirurgije.

V odkritem pogovoru je tekla izmenjava mnenj o trenutnem dojemanju  prisotnih  glede programa  otroške srčne kirurgije v obdobju 2007-2014, kakor tudi o nezaupanju in pomislekih staršev glede varnosti trenutnega izvajanja tega programa.

Starši so prejeli s strani vodstva UKCL opravičilo in obžalovanje glede dogodkov na otroški kardiokirurgiji v obdobju pred letom 2014.  S strani najkompetentnejših strokovnjakov UKCL so dobili polna zagotovila, da je program sedaj varen. Redno se vnašajo vsi podatki v bazo EACTS in so preverljivi. UKCL se je zavezal, da bo v bližnji prihodnosti pripravila evalvacijo programa od leta 2014 dalje, ko poteka v spremenjenih okoliščinah.

Glede nekaterih strokovno organizacijskih problemov okoli minimalno invazivne kirurgije na srcu je bilo dogovorjeno, da se pripravi srečanje  strokovnjakov UKCL,  ZZZS ter predstavnikov staršev glede nadomestil zdravljenja otrok v tujini. Vsi prisotni so na koncu izrazili prepričanje, da je bilo srečanje koristno in so se zavezali k nadaljnemu medsebojnemu informiranju in sodelovanju v prid prihodnosti programa otroške srčne kirurgije v Sloveniji.

Služba za odnose z javnostmi