Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Komisija otroške srčne kirurgije je kompetentna z najvišjimi mednarodnimi referencami

21.08.2015 13:16

Mednarodno poročilo o programu otroške srčne kirurgije je na ZZS v zaključni fazi vročanja dokumenta zdravnikom in njihovega izjavljanja v zvezi s poročilom. Razumljivo je, da v tem času ne moremo komentirati vsebine poročila. To bomo storili na tiskovni konferenci, takoj ko bo postopek tudi formalno zaključen.

V javnosti so se pojavile nekatere izjave posameznikov, ki so zavajajoče in izražajo dvom v kompetentnost članov nadzorne komisije.

Zbornica je dobro razmislila, zakaj je izbrala najbolj priznane mednarodne presojevalce z ugledom, znanjem in številnimi referencami v svetovnem merilu in je zato dolžna zaščititi njihovo integriteto in ugled tudi v slovenskem prostoru. Poskusi diskreditacije članov komisije so bili prisotni že na samem začetku izbire komisije za nadzor, kar je bilo glede na občutljivo tematiko in interese tudi pričakovati.

Nikakor ne drži trditev, da v komisiji ni bilo otroškega srčnega kirurga. V komisiji so trije kardiokirurgi, od tega dva otroška kardiokirurga, vsi z največ izkušnjami, položaji in referencami, ki so dostopne javnosti na svetovnem spletu. Trditve o slabem poročilu so seveda legitimne, jih razumemo v kontekstu interesov in jih težko sprejemamo, zavedajoč se nespornih mednarodnih referenc avtorjev poročila.

Trditve o zapiranju bolnišnice zaradi oporečnega programa otroške srčne kirurgije so tendenciozne. UKCL je velika univerzitetna bolnišnica s 1200 zdravniki, z mnogimi programi, ki tečejo dobro ali celo zelo uspešno tudi v mednarodnem merilu. Ne glede na nekatere odklone, ki se morajo pojasniti in odpraviti, je nekorektno izjavljati, da bi v svetu tako bolnišnico zaprli. To preprosto ni res in ni praksa v svetu. Težave oz. odkloni na nekaterih področjih ne smejo zamegliti celotne slike te največje ustanove v državi. Težave se bodo rešile in UKCL ostaja bolnišnica z izjemnim potencialom znanja za prihodnost ter kakovostno oskrbo najtežjih slovenskih bolnikov.

Prim. Andrej Možina, dr. med.
Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije