Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

EU prepovedala borate brez izjem

26.05.2015 15:30

Sporočilo za javnost Sveta evropskih zobozdravnikov: Snovi iz družine boratov se pogosto uporabljajo v lepotnih salonih za beljenje zob. Svet evropskih zobozdravnikov želi javnost opozoriti na nevarnosti boratov. Poleg tega Svet pristojne državne organe v državah članicah poziva, naj kot ukrep za varovanje javnega zdravja preprečijo uporabo teh rakotvornih snovi za beljenje zob ali njihovo prodajo na trgu.

Evropska unija je z zakonom prepovedala uporabo natrijevega perborata in perborove kisline v kozmetičnih izdelkih in ni odobrila nobene izjeme prepovedi.

Ti snovi sta razvrščeni v kategorijo 1B Uredbe Komisije (ES) št. 790/2009 o spremembi Uredbe (ES) št. 1272/2008 o razvrščanju, označevanju in pakiranju snovi ter zmesi (Uredba ROP) kot rakotvorne, mutagene ali strupene za razmnoževanje v 3. delu VI. Priloge Uredbi ROP. Ta razvrstitev velja od 1. decembra 2010.

Ko se snov razvrsti v kategorijo 1B po uredbi ROP, je njena uporaba v kozmetičnih izdelkih prepovedana ne glede na njeno koncentracijo (2. odstavek 15. člena Uredbe (ES) št. 1223/2009 o kozmetičnih izdelkih). To pomeni samodejno prepoved, za katero niso potrebni izvedbeni ukrepi (npr. sprememba prilog Uredbi o kozmetičnih izdelkih), Komisija pa lahko odobri izjeme prepovedi, če so izpolnjeni pogoji iz 2. odstavka 15. člena Uredbe o kozmetičnih izdelkih.

Ker pogoji za odobritev uporabe teh snovi v kozmetičnih izdelkih niso bili izpolnjeni, Komisija ni odobrila nobene izjeme. S 1. decembrom 2010 sta natrijev perborat in perborova kislina tako znotraj Evropske unije prepovedani.

Za več informacij obiščite to spletno stran (EN). 

Če želite izvedeti več o prepovedanih snoveh in sestavinah, se obrnite na CosIng (EN).

Svet evropskih zobozdravnikov je evropsko neprofitno združenje, ki predstavlja več kot 340.000 poklicnih zobozdravnikov, povezanih v 32 nacionalnih zobozdravstvenih združenj in zbornic iz 30 evropskih držav. Glavni cilj Sveta je zavzemanje za visoke standarde v zobozdravstvu in učinkovito strokovno delo s poudarkom na varnosti pacientov po vsej Evropi, zaradi česar Svet redno sodeluje tudi z drugimi evropskimi organizacijami in ustanovami Evropske unije.

Za več informacij se obrnite na Bruseljski urad Sveta evropskih zdravnikov
Tel.: + 32 2 736 34 29, E: ced@eudental.eu, http://www.eudental.eu

Odbor za zobozdravstvo ZZS