Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

EU prepovedala borate brez izjem

26.05.2015 15:30

Sporočilo za javnost Sveta evropskih zobozdravnikov: Snovi iz družine boratov se pogosto uporabljajo v lepotnih salonih za beljenje zob. Svet evropskih zobozdravnikov želi javnost opozoriti na nevarnosti boratov. Poleg tega Svet pristojne državne organe v državah članicah poziva, naj kot ukrep za varovanje javnega zdravja preprečijo uporabo teh rakotvornih snovi za beljenje zob ali njihovo prodajo na trgu.

Evropska unija je z zakonom prepovedala uporabo natrijevega perborata in perborove kisline v kozmetičnih izdelkih in ni odobrila nobene izjeme prepovedi.

Ti snovi sta razvrščeni v kategorijo 1B Uredbe Komisije (ES) št. 790/2009 o spremembi Uredbe (ES) št. 1272/2008 o razvrščanju, označevanju in pakiranju snovi ter zmesi (Uredba ROP) kot rakotvorne, mutagene ali strupene za razmnoževanje v 3. delu VI. Priloge Uredbi ROP. Ta razvrstitev velja od 1. decembra 2010.

Ko se snov razvrsti v kategorijo 1B po uredbi ROP, je njena uporaba v kozmetičnih izdelkih prepovedana ne glede na njeno koncentracijo (2. odstavek 15. člena Uredbe (ES) št. 1223/2009 o kozmetičnih izdelkih). To pomeni samodejno prepoved, za katero niso potrebni izvedbeni ukrepi (npr. sprememba prilog Uredbi o kozmetičnih izdelkih), Komisija pa lahko odobri izjeme prepovedi, če so izpolnjeni pogoji iz 2. odstavka 15. člena Uredbe o kozmetičnih izdelkih.

Ker pogoji za odobritev uporabe teh snovi v kozmetičnih izdelkih niso bili izpolnjeni, Komisija ni odobrila nobene izjeme. S 1. decembrom 2010 sta natrijev perborat in perborova kislina tako znotraj Evropske unije prepovedani.

Za več informacij obiščite to spletno stran (EN). 

Če želite izvedeti več o prepovedanih snoveh in sestavinah, se obrnite na CosIng (EN).

Svet evropskih zobozdravnikov je evropsko neprofitno združenje, ki predstavlja več kot 340.000 poklicnih zobozdravnikov, povezanih v 32 nacionalnih zobozdravstvenih združenj in zbornic iz 30 evropskih držav. Glavni cilj Sveta je zavzemanje za visoke standarde v zobozdravstvu in učinkovito strokovno delo s poudarkom na varnosti pacientov po vsej Evropi, zaradi česar Svet redno sodeluje tudi z drugimi evropskimi organizacijami in ustanovami Evropske unije.

Za več informacij se obrnite na Bruseljski urad Sveta evropskih zdravnikov
Tel.: + 32 2 736 34 29, E: ced@eudental.eu, http://www.eudental.eu

Odbor za zobozdravstvo ZZS