Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Projekt Prepoznava in obravnava žrtev nasilja v družini v okviru zdravstvene dejavnosti: smernice in izobraževanje za zdravstvene delavce

07.05.2015 15:23

V letu 2015 in 2016 poteka projekt Prepoznava in obravnava žrtev nasilja v družini v okviru zdravstvene dejavnosti: smernice in izobraževanje za zdravstvene delavce (POND_SiZdrav). Odgovorni nosilec projekta je Družbenomedicinski inštitut na ZRC SAZU, partnerji pa Zdravniška zbornica Slovenije, Center za socialno delo Maribor, Zavod Emma in St. Olavs University Hospital, Forensic department Brøset, Centre for research and education in forensic psychiatry. Projekt je sofinanciran s strani Norveškega finančnega mehanizma 2009 - 2014.
 
Glavni cilji projekta so uveljavitev določil Zakona o preprečevanju nasilja v družini na področju zdravstvene dejavnosti, seznanitev zdravstvenih delavcev s strokovnimi usmeritvami obravnave nasilja v družini pri izvajanju zdravstvene dejavnosti, povečanje kompetenc zdravstvenega osebja za prepoznavanje in obravnavo žrtev nasilja v družini in za delo z ranljivimi skupinami ter vzpostavitev medinstitucionalne obravnave žrtev in storilcev nasilja v družini. V ta namen bomo razvili dvodnevno izobraževanje o nasilju v družini za zdravstveno osebje.

Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) kot predstavnik vseh licenciranih zdravnikov, ki opravljajo zdravniško službo na območju RS, bo s svojo projektno skupino:

  • sodelovala pri raziskavi, kjer bomo proučili pričakovanja in izkušnje zdravstvene obravnave žrtev nasilja in aktualno stanje na tem področju v Sloveniji in v mednarodnem prostoru;
  • pripravila sklop izobraževalnih vsebin ter prispevkov v sklopu javnih dogodkovin izvedla del izobraževalnih aktivnosti, povezanih z medicinskimi vidiki prepoznavanja in obravnavanja žrtev nasilja v družini;
  • pripravila vlogo za akreditacijo izobraževanj, ki se jim bodo dodelile kreditne točke;
  • nudila logistično podporo in svoje prostore za izvajanje javnih in izobraževalnih dogodkov
  • skrbela za področje informiranja in obveščanja o projektnih dogodkih in aktivnostih ter distribucijo vsebin in gradiv, povezanih s projektnimi aktivnostmi
  • organizirala in pripravila prispevke v sklopu dogodka za splošno javnost in zaključne konference projekta ter Priročnika za obravnavo žrtev nasilja v družini za zdravstvene delavce.

ZZS bo poskrbela za to, da bodo projektne aktivnosti dosegle predvsem ciljne skupine zdravstvenih delavcev iz vseh slovenskih regij in, da bodo zastopani ključni predstavniki, ki se pri svojem delu srečujejo s problematiko nasilja v družini. Pripravila bo tudi spletno stran v slovenskem in angleškem jeziku.

V projekt so s strani ZZS vključeni: izr. prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, dr. med., Brane Dobnikar, Mojca Vrečar, Polona Lečnik Wallas, Nevenka Novak Zalar, Jaka Jagodic, Andreja Stepišnik, Katja Andrejašič, Slavka Sterle, Marta Brečko Vrhovnik.