Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Evropski dnevi ozaveščanja o srčnem popuščanju – od 8. do 10. maja

05.05.2015 15:25

Srčno popuščanje je bolezensko stanje, do katerega lahko privede katerakoli bolezen srca. V Sloveniji sta najpogostejša vzroka koronarna bolezen in arterijska hipertenzija, redkeje pa različne bolezni srčne mišice (kardiomiopatije) in okvare srčnih zaklopk. Bolniki so večinoma starejši in pogosto imajo več pridruženih obolenj (npr. sladkorna bolezen, kronična ledvična bolezen, kronična obstruktivna pljučna bolezen) drugih organskih sistemov, ki otežijo optimalno obravnavo bolnikov.

Srčne popuščanje je povezano s pogostimi hospitalizacijami. Po zadnjih podatkih je v Sloveniji letno 16000 bolnišničnih obravnav pri 8000 bolnikih; gre za najpogostejšo diagnozo na oddelkih za interno medicino v slovenskih bolnišnicah pri bolnikih, starejših od 65 let. Poleg tega ima srčno popuščanje slabo prognozo, saj je umrljivost večja kot pri najpogostejših vrstah malignih obolenj.

Ozaveščenost glede pomena in pogostosti srčnega popuščanja je, kljub izrednemu epidemiološkemu pomenu, nezadostna tako med laično kot tudi strokovno javnostjo. Zveza za srčno popuščanje pri Evropskem kardiološkem združenju je tako v letu 2010 začela z akcijo Evropski dan ozaveščanja o srčnem popuščanju, ki poteka drugi vikend v maju. Letos je večina aktivnosti umeščenih v čas med 8. in 10. majem, nekatere aktivnosti pa potekajo tudi izven tega okvirja.

Prof. dr. Mitja Lainščak, dr. med., predsedujoči Delovne skupine za srčno popuščanje, je dejal: »V aktivnosti Evropskega dneva ozaveščanja o srčnem popuščanju smo vključeni od leta 2011 in v zadnjih 4 letih smo bili dvakrat med prejemniki nagrade za posebne dosežke, ki jo podeljuje Zveza za srčno popuščanje pri Evropskem kardiološkem združenju. Tudi letos bodo v tem času potekale številne aktivnosti širom Slovenije. Do sedaj smo izvedli izobraževanje za ekipe ekspertov iz bolnišnic in zdravstvenih domov, ki bodo skrbeli za implementacijo optimalne obravnave v lokalnih okoljih. Pripravljamo tudi natančno analizo hospitalizacij v zadnjem desetletju, ki bo osnova za načrtovanje ukrepov optimizacije obravnave na vseh nivojih zdravstvene oskrbe.«

Kako pogosto je srčno popuščanje?

Srčno popuščanje je edino stanje med srčno-žilnimi boleznimi, ki narašča po pojavnosti in pogostosti. To gre predvsem na račun staranja Ijudi in boljšega zdravljenja koronarne bolezni, zlasti srčnega infarkta, tako da preživi več bolnikov, ki imajo kronično okvaro srčne mišice. Ocenjujejo, da je v Evropi več kot deset milijonov bolnikov s srčnim popuščanjem. Raziskave, ki so jih naredili v različnih državah, so pokazale, da vsako leto na novo zboli en do pet bolnikov na 1000 Ijudi, medtem ko je skupno število vseh bolnikov s srčnim popuščanjem od tri do dvajset na 1000 Ijudi.

Kako poteka bolezen?

V razvitih državah je srčno popuščanje eden izmed poglavitnih razlogov za bolnišnično zdravljenje, zaradi česar je obravnava teh bolnikov zelo draga. Zelo pogostoma se bolnik vrne na zdravljenje v bolnišnico, po nekaterih podatkih je v obdobju treh mesecev po odpustu ponovno hospitaliziranih od 20 do 50 % bolnikov. V Sloveniji pripravljamo analizo hospitalnih obravnav v zadnjem desetletju in predstavitev načrtujemo za prihodnje mesece.

Kakšne so bolnikove težave in znaki srčnega popuščanja?

Srčno popuščanje se kaže s širokim razponom težav in znakov, ki so večinoma neznačilni oz. jih lahko povzročajo najrazličnejše bolezni. Na začetku je bolnik med telesno obremenitvijo hitro utrujen in težko diha. Ko pa srčno popuščanje napreduje, se pojavi težko dihanje že pri hoji po ravnem, nato pa tudi v mirovanju. V pljučih se nabira voda, zato je dihanje oteženo, zlasti v ležečem položaju, dihanje se olajša med sedenjem. Najhujša oblika je pljučni edem, ki bolnika življenjsko ogroža, saj se lahko zaduši. Vzrok tem težavam je nabiranje vode v pljučih. Zaradi nabiranje vode drugod po telesu pa se pojavijo otekline nog, trebuha, žile na vratu nabreknejo, otekajo pa tudi trebušni organi, kar povzroča slabo prebavo, slab tek in zaradi zateklih jeter trebušno bolečino pod desnim rebrnim lokom. Pri težkih oblikah se pojavijo modrikaste ustnice, uhlji in prsti.

Več na:

Kontakt: prof. dr. Mitja Lainščak, dr. med., delovna skupina za srčno popuščanje, GSM: 031 379 533.