Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Čas je za nasmeh - Ob svetovnem dnevu ustnega zdravja

23.03.2015 15:07

Odbor za zobozdravstvo ZZS bo letošnji svetovni dan ustnega zdravja, ki bo 20. marca 2015, obeležil pod geslom Čas je za nasmeh. Ob tej priložnosti želi odbor opozoriti posameznike, strokovnjake in odgovorne politike o pomenu ustnega zdravja za splošno zdravje. Dejstvo je, da je sladkor velika grožnja zdravju zob in ustnemu zdravju. Ustne in zobne bolezni, zaradi katerih zboli okoli 90 % svetovnega prebivalstva, so vzročno in posledično povezane z najpogostejšimi boleznimi, ki bremenijo naše prebivalstvo, za te velike zdravstvene probleme pa so večinoma odgovorni isti dejavniki tveganja. Z dobro preventivo se jih da v veliki meri preprečiti, zato je naše sporočilo javnosti in politiki, da si preventiva v zobozdravstvu zasluži največji pomen.

Zobna gniloba ali karies je bolezen zob in najbolj pogosta nenalezljiva bolezen na svetu.

Okus po sladkem nam vzbuja prijetne občutke, prav zato pogosto posežemo po sladkorju in sladkih izdelkih. Sladkor pa je največja grožnja zdravju zob in ustnemu zdravju. Bakterije v zobnih oblogah razgrajujejo sladkorje iz hrane v organske kisline. Te raztapljajo zobno površino in pomenijo začetek kariesa. Sladkor tako uvrščamo med najpomembnejše kariogene dejavnike hrane. Po količini zaužitih sladkorjev izstopajo zlasti otroci in mladostniki. Ti za 70 %  presegajo še sprejemljiv vnos sladkorjev, medtem ko se po uživanju sladkih pijač med mladostniki uvrščamo v sam vrh mednarodne lestvice. Poleg pospešenega razvoja kariesa to resno vpliva tudi na porast debelosti.

Poleg vsebnosti sladkorjev v hrani na nastanek kariesa vpliva tudi lepljivost hrane. Visok kariogeni potencial imajo zlasti sladkarije, sladke pijače in škrobnate jedi. Posebej moramo biti pozorni na »skrite sladkorje« v prehrani, ki so dodani številnim predelanim živilom, kot so žita za zajtrk, pekovski izdelki, kečap, sadni jogurti in razne omake.

Zato želimo ob svetovnem dnevu ustnega zdravja opozoriti, da je kot preventiva pred kariesom ob dobri ustni higieni, uporabi zobne paste s fluoridi in rednih obiskih pri zobozdravniku zelo pomembna ustrezna prehrana s pazljivim vnosom s sladkorji bogate hrane in sladkih pijač.

Ob svetovnem dnevu ustnega zdravja bo v prostorih Domus Medica posebna razstava, ki bo posvečena zobozdravstvu. Predstavljen bo zobozdravniški strip – Endodontostrip, katerega avtorja sta Rok Jurič, dr. dent. med., in dr. Horowitz - Ciril Horjak.

Endodontostrip nagovarja z odličnimi in zgovornimi ilustracijami o endodontskem zdravljenju zob. Tudi na zabaven in humoren način želimo opozoriti ljudi, stroko in odgovorne o pomenu ustnega zdravja za splošno zdravje. Ustno zdravje je namreč bistveni del splošnega zdravja in je temeljna človekova pravica.

Odbor za zobozdravstvo ZZS