Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Stališče Zdravniške zbornice Slovenije glede izdajanja zdravniških potrdil

04.02.2015 14:49

V ZZS smo seznanjeni z dolgoletno problematiko izigravanja in izmikanja sodnim obravnavam in prestajanju zaporne kazni tudi s pomočjo zdravniških potrdil. Zaupen odnos med zdravnikom in pacientom je bistven za varno obravnavo pacientov in mora vedno temeljiti na iskrenosti.

V ZZS zaznavamo (ne)verodostojnost zdravniških potrdil kot posledico zlorabljenega zaupnega odnosa med zdravnikom in pacientom, čemur že dalj časa nasprotujemo in to tudi obsojamo. Ustrezne spremembe zakonodaje na tem področju so nujne. Natančneje naj opredelijo pristojnosti ter odgovornosti tako zdravnika kot tudi pacienta. Zdravnikova pristojnost in odgovornost mora biti le ocena o zdravstvenem stanju pacienta ter priporočilo o morebitnem zdravljenju pacienta. Odgovornost za prisotnost na obravnavi ali odhod v zapor pa mora ostati na pristojnih državnih organih.

Glede na primer g. Bavčarja v zadnjem tednu pa sporočamo, da zbornica opravlja strokovni nadzor nad delom zdravnikov v skladu z Zakonom o zdravniški službi in letnim programom, ki ga sprejme v soglasju z ministrom. Izredni strokovni nadzor izven sprejetega letnega programa opravi zbornica na predlog ministra, plačnika zdravstvenih storitev, po lastni presoji ali na predlog drugega naročnika. Zbornica o navedeni zadevi ni bila seznanjena z nobenim pisnim obvestilom ali kakršnokoli zahtevo oziroma predlogom, da opravi strokovni nadzor. Kolikor lahko razberemo iz javno objavljenih izjav, v navedenem primeru ni šlo za izdajanje kakršnihkoli zdravniških potrdil. Bolnik je bil po ambulantnem pregledu nemudoma hospitaliziran zaradi suma, da ima resno srčno obolenje. Predsednik ZZS je s strani bolnišnice MC Medicor prejel stališča zdravniškega konzilija, ki potrjujejo resno obolenje pri g. Bavčarju, in priporočilo za operativni poseg na srcu.

Z ozirom na doslej slišane medijske izjave in znana dejstva ZZS meni, da v tem trenutku niso podani razlogi za izvedbo izrednega strokovnega nadzora. Kakor je bilo že sporočeno, bo o nadaljnjih korakih v zadevi prošnje pacienta za odlog prestajanja kazni odločalo sodišče v roku 8 dni. Predlog za izvedbo izrednega strokovnega nadzora lahko poda tudi ministrstvo in v kolikor ga bo podalo, ga bo ZZS tudi izvedla.