Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

VABILO NA OKROGLO MIZO: OGLAŠEVANJE ZDRAVSTVENIH STORITEV

06.09.2014 14:20

VABILO NA OKROGLO MIZO: OGLAŠEVANJE ZDRAVSTVENIH STORITEV

Oglaševanje in širjenje informacij o vplivih na zdravje in bolezen se je v preteklem desetletju korenito spremenilo. Novi načini komuniciranja in možnost hitrih povezav so presegli klasične načine predstavitev lastnosti izdelkov, zato se srečujemo s situacijami, ki jih težko presojamo v luči kodeksnih določil. V sodobni družbi so nekonkurenčnost ter tržno omejevanje nezaželeni.

Spremembam v družbi se zdravništvo ni moglo izogniti. Po eni strani se soočamo z vedno več povabili k sodelovanju v pogovorih o učinkovinah, katerim ob bok uredništva objavljajo fotografije ali podatke o konkretnem produktu, po drugi strani pa bi tudi sami želeli predstaviti tiste dejavnosti, po katerih slovijo naše zdravstvene organizacije, vendar nas zavezuje 10. člen Kodeksa medicinske deontologije Slovenije, ki določa, da je vsaka neposredna ali posredna reklama ali publiciteta, ki nima vzgojno-varstvenega in izobraževalnega cilja, za zdravnika prepovedana; da se zdravnik ne sme okoriščati z nagradami za propagiranje farmacevtskih, kozmetskih in drugih proizvodov; da ne sme zahtevati ali sprejemati nagrad mimo ustaljenih meril ter da ne sme izkoriščati svojih pooblastil in dela v javni zdravstveni dejavnosti za osebne namene ali za osebno okoriščanje drugih. Medtem ko smo slovenski zdravniki omejeni pri oglaševanju, pritisk tujih ponudnikov zdravstvenih storitev narašča. V televizijskih oddajah smo priča neposrednega oglaševanja zagrebških in beograjskih klinik, kar slovenska zakonodaja to dovoljuje.

Zdravniška zbornica Slovenije in Slovensko zdravniško društvo zato organizirata okroglo mizo, ki bo v četrtek, 18. septembra 2014, ob 15.30 uri v Domus Medica, Dunajska 162, Ljubljana.

Govorci okrogle mize so:

  • prim. Andrej Možina, dr. med., predsednik ZZS
  • prof. dr. Pavel Poredoš, dr. med., predsednik SZD
  • prof. dr. Radko Komadina, dr. med., generalni sekretar SZD
  • dr. Božidar Voljč, dr. med., predsednik KME
  • prim.doc.dr. Danica Rotar Pavlič, dr. med., predsednica Odbora za pravno-etična vprašanja ZZS 
  • Marjan Irman, dr. med., specialist oftalmologije
  • Duša Hlade Zore, dr. med., Varuhinja bolnikovih pravic
  • Sabina Markoli, dr. dent. med., predsednica Odbora za zobozdravstvo ZZS

Vljudno vabljeni!