Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Danes pričetek akcije brezplačnih pregledov ustne votline

01.09.2014 14:11

Ljubljana, 1. september 2014 -Projekt »Rak ustne votline: Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje« poteka pod okriljem Odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije in ob sodelovanju Kliničnega oddelka za maksilofacialno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in Centra za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike. Pokroviteljstvo nad projektom je prevzelo Ministrstvo za zdravje.

Več kot 250 zobozdravnikov po državi od danes nudi skupno več kot 2000 brezplačnih preventivnih pregledov ustne votline. Na preglede so se morali zainteresirani predhodno prijaviti, a je kljub velikem zanimanju ostalo na voljo še nekaj brezplačnih pregledov. Seznam izvajalcev je objavljen na naši spletni strani: http://www.zdravniskazbornica.si

Cilj akcije je odkriti zgodnje maligne spremembe v ustni votlini in ozavestiti prebivalstvo o tej hudi bolezni. V Sloveniji je namreč rak ustne votline po pogostosti na osmem mestu, predstavlja pa približno dva do tri odstotke vseh malignih tumorjev.

Leta 2010 so v Sloveniji na novo odkrili rak ustne votline in žrela pri 250 bolnikih, letno odkrijejo približno 450 vseh malignih sprememb glave in vratu. Po statistiki Kliničnega oddelka za maksilofacialno kirurgijo UKC Ljubljana 80 odstotkov rakov ustne votline odkrijejo v zobnih ambulantah. Zdravljenje majhnih sprememb je bistveno bolj uspešno kot zdravljenje napredovalih. A večina bolnikov z rakom ustne votline pride k zobozdravniku prepozno.

Raka ustne votline lahko dobi kdorkoli, ljudje z zobmi in brez njih. A je ta vrsta raka pogostejša pri moških, starejših od 40 let. Vse več študij in raziskav kaže na porast raka ustne votline tudi pri mlajših ljudeh in pri ženskah. (STA)

Odbor za zobozdravstvo ZZS