Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

RAK USTNE VOTLINE: Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje

18.08.2014 14:08

Brezplačni pregledi ustne votline v mesecu septembru

V mesecu septembru bo več kot 250 zobozdravnikov omogočilo brezplačen preventivni pregled ustne votline, s ciljem, da bi odkrili zgodnje maligne spremembe v ustni votlini in ozavestili prebivalstvo o tej hudi bolezni. V Sloveniji je rak ustne votline po pogostosti na osmem mestu (enako velja za ostale evropske države in ZDA), v populaciji starejših moških celo na šestem, rak ustne votline in žrela pa predstavlja približno 2 do 3 odstotka vseh malignih tumorjev. Seznam izvajalcev je objavljen na www.zdravniskazbornica.si.

Leta 2010 je bilo pri nas na novo odkritih 250 rakov ustne votline in žrela, medtem ko je letno novoodkritih vseh malignih sprememb glave in vratu približno 450. Po statistiki Kliničnega oddelka za maksilofacialno kirurgijo UKCL 80 odstotkov rakov ustne votline odkrijemo v zobnih ambulantah. Ker je zdravljenje majhnih sprememb bistveno bolj uspešno kot zdravljenje napredovalih, smo organizirali brezplačne preventivne preglede z namenom, da rešimo čim več življenj in izboljšamo kakovost življenja obolelih! Projekt poteka pod okriljem Odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije in ob sodelovanju Kliničnega oddelka za maksilofacialno kirurgijo UKCL in Centra za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike.

Namen in cilji akcije
Cilj akcije je izboljšati ozaveščenost prebivalstva o ustnem raku v Sloveniji in odkriti zgodnje spremembe. Najbolj rizične paciente bodo zobozdravniki napotili na specialistični pregled. Redni zobozdravniški pregledi namreč rešujejo mnoge težave, v primerih zgodnjega odkritja malignih obolenj pa tudi življenja. Slovenski zobozdravniki želimo s takšnimi akcijami aktivneje pristopiti k preventivni dejavnosti, s tem pa omogočiti bolnikom brezplačne preglede. Vabilu v projekt so se velikodušno odzvali števili zobozdravniki, za kar se jim zahvaljujemo.

Rak ustne votline – kdo ga lahko ima?
Raka ustne votline lahko dobi kdorkoli, ljudje z zobmi in brez njih. Vendar pa je rak ustne votline pogostejši pri moških, ki so starejši od 40 let. Vse več študij in raziskav kaže na porast raka ustne votline tudi pri mlajših ljudeh in pri ženskah. Pojavnost raka ustne votline narašča.

Kaj lahko povzroči raka ustne votline?
Največ primerov raka ustne votline se povezuje s tobakom in alkoholom.

  • Kajenje cigar, cigaret in pipe ter žvečenje tobaka močno pripomoreta k nastanku raka ustne votline.
  • Alkohol povečuje tveganje za raka ustne votline. Če pa se tobak in alkohol uživata skupaj, je tveganje še toliko večje.
  • Predolgo in prepogosto izpostavljanje sončnim žarkom povečuje tveganje za nastanek raka na ustnicah in koži.
  • Novejše študije povezujejo nastanek raka ustne votline z okužbo z virusom HPV. Virusi HPV povzročajo raka materničnega vratu in prizadenejo kožo, ki meji na sluznice.

Kako je mogoče zgodaj odkriti raka ustne votline?
Raka ustne votline se lahko pravočasno odkrije z rednimi pregledi ustne votline pri zobozdravniku. V primeru sumljive spremembe se odvzame košček tkiva za pregled (biopsija). Če se raka odkrije zgodaj, so možnosti ozdravitve veliko večje. Večina bolnikov z rakom ustne votline pride k zobozdravniku prepozno.

Kako do pregleda?

  • Na brezplačni pregled se je treba vnaprej prijaviti.
  • Na brezplačni pregled ustne votline se lahko prijavite neposredno pri izvajalcu; v določenem kraju na določen datum v mesecu septembru.
  • Seznam izvajalcev je objavljen na spletni strani www.zdravniskazbornica.si. Število pregledov je omejeno.
  • Prijave bomo sprejemali do zapolnitve mest.

Vse medije prosimo, da postanejo pri obveščanju javnosti ključni partner projekta, saj le-ta temelji na pro bono osnovi. Prosimo vas, da v svojih medijih objavite sporočilo za javnost ter spodnjo vizualijo. Samo na ta način bomo lahko privabili najbolj rizično skupino, da se udeleži projekta.

Odbor za zobozdravstvo ZZS

rak ustne votline (1)