Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Ministrstvo za zdravje podalo dodatna pojasnila glede financiranja dodatka za neposredno delo s pacienti, obolelimi za COVID-19

09.12.2020 11:44

Ministrstvo za zdravje RS je izdalo podrobnejša navodila k Navodilom št. 1001-497/2020/7 z dne 17. 11. 2020, ki podrobneje urejajo način predložitve zahtevkov za izplačilo sredstev za dodatek za delo s COVID-19 pacienti po 56. členu ZZUOOP.

Uvodoma je pojasnilo, da so od uveljavitve protikoronskega zakonskega paketa PKP6 do tega dodatka upravičeni le zaposleni v javni zdravstveni mreži, upravičeni pa so do njega tudi v času epidemije. Ministrstvo izrecno izpostavi še, da so do dodatka upravičeni tudi specializanti, ki opravljajo delo pri pooblaščenih izvajalcih, in ki se na podlagi tripartitne pogodbe vključujejo v delo na delovišče v neposrednem stiku s COVID-19 pacienti (o tem, katera so ta delovišča, si lahko več preberete tukaj).

Ministrstvo za zdravje je podalo tudi natančnejše informacije o financiranju dodatka za koncesionarje. Kadar se koncesionar vključuje v sistem izvajanja neprekinjenega zdravstvenega varstva oz. neprekinjene nujne zdravniške pomoči, mu mora ta dodatek v okviru plačila za opravljeno delo zagotavljati javni zdravstveni zavod, ta pa nato zahteva povračilo za plačilo dodatka iz proračuna.

Če koncesionar opravlja delo v javnem zavodu na podlagi podjemne pogodbe ali druge pogodbe civilnega prava (in ne gre za izvajanje NMP kot je pojasnjeno zgoraj), mu dodatek za delo s COVID-19 pacienti ne pripada, javni zdravstveni zavod pa tudi ni upravičen do financiranja zanj.

Glede podrobnejših navodil v zvezi s financiranjem dodatka za delo s pacienti COVID-19 ministrstvo napotuje na svojo spletno stran. O tem dodatku in drugih informacijah, povezanih s COVID-19, si lahko preberete tudi na naši spletni strani.

Oddelek za pravne zadeve