Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Pregled novih obveznosti in omejitev za izvajalce zdravstvenih storitev in zdravstvene delavce

16.11.2020 13:38

Ministrstvo za zdravje RS je sprejelo Odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 164/20; v nadaljevanju: Odredba), ki je začela veljati 14. 11. 2020.

Z Odredbo se določajo začasni ukrepi na področju organizacije zdravstvene dejavnosti z namenom zagotovitve zadostnih zmogljivosti za zagotavljanje neodložljive zdravstvene obravnave pacientov, vključno s pacienti, obolelimi za nalezljivo boleznijo COVID-19. Odredba določa prekinitev izvajanja določenih zdravstvenih storitev in delodajalcem nalaga dolžnost tedenskega testiranja zdravstvenih delavcev na prisotnost virusa SARS-CoV-2.

Nadalje Odredba podrobneje ureja dolžnost prerazporeditve zdravstvenih delavcev in predvideva določene omejitve pravic zdravstvenih delavcev (pravice do letnega dopusta, stavke itd.). Odredba tudi nalaga dolžnost koncesionarjem, da se vključijo v delo javnih zdravstvenih zavodov, v okviru dejavnosti in na območju katerega opravljajo koncesijsko dejavnost.

Oddelek za pravne zadeve Zdravniške zbornice Slovenije je pripravil celovit pregled Odredbe, ki je dostopen tukaj.

Oddelek za pravne zadeve