Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Avstrijski ukrepi za novih 100 družinskih zdravnikov v javni mreži

08.08.2023 09:57

Po poročanju RTV Slovenije je avstrijska vlada tik pred počitnicami sprejela pomembne ukrepe zdravstvene reforme, ki naj bi do konca leta zagotovili 100 dodatnih zdravniških mest v javnem zdravstvu.

Kot je poročala novinarka Petra Kos Gnamuš, bi vsakemu zdravniku, ki bi odprl ambulanto pomagali s 100.000 evri zagonskih sredstev. To pa je le del obsežne reforme, ki bo državo stala okoli 200 milijonov evrov. V Avstriji močno primanjkuje zdravnikov v javnem zdravstvu. Skoraj polovica zdravnikov je že zasebnikov, kar 40 odstotkov študentov medicine pa gre po študiju na delo v Nemčijo ali Švico.

Cilj avstrijske vlade je 100 novih zdravnikov v javnem zdravstvu do konca tega leta, ki naj bi ga dosegli tako, da bi vsakemu zdravniku v javnem zdravstvu zagotovili 100.000 evrov, če bi se odločil za odprtje ambulante.

Karl Nehammer, avstrijski zvezni kancler je pojasnil, da bi sredstva prejeli izbrani specialist, predvsem družinski zdravniki, pediatri in ginekologi. Na teh področjih namreč primankuje koncesionarjev.

V zdravstvu pa se sprašujejo, kje bodo dobili nove zdravnike. Že zdaj je nezasedenih okoli 290 zdravniških mest, sploh na Dunaju. Pri avstrijski zdravniški zbornici sicer že dlje časa opozarjajo, da bi morala vlada zagotoviti več študijskih mest, boljše plače, manj birokracije, predvsem pa boljše delovne razmere v javnem zdravstvu.

Harald Schlögel, podpredsednik Zdravniške zbornice Avstrije je opozoril: ‘’V bolnišnicah moramo poskrbeti za znosne delovne razmere. Ponekod sploh ne moremo več urediti kroženja, saj so vsi zdravniki zaposleni za polovični delovni čas. Jasno je, da potrebujemo več koncesionarjev, oziroma tako ureditev, da bodo zdravniki z veseljem delali.’’

Kot je še poročala RTV Slovenija se spremembe obetajo tudi na področju psihoterapije, zdravljenja kroničnih bolezni in zagotavljanja zalog zdravil.

Povezava do posnetka >>>