Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(ORTODONTIJA) O napotitvi na osnovi ocene EFO indeksa in nadomeščanjih izpadov delovanja izvajalcev

15.02.2023 06:17

Na Zdravniški zbornici Slovenije je včeraj, 14. 2. 2023, potekalo strokovno izobraževanje specialistov čeljustne in zobne ortopedije v organizaciji Slovenskega ortodontskega društva in Odbora za zobozdravstvo pri ZZS z naslovom Komunikacija v ortodontiji ter Dostopnost do ortodontskega zdravljenja na napotnico – dolge čakalne dobe. Strokovno srečanje je bilo organizirano kot odgovor na vprašanja  zastopnikov pacientovnih pravic, ki se povsod po Sloveniji srečujejo z vprašanji staršev otrok povezanih z ortodontsko obravnavo na napotnico.

V prvem delu srečanja je PR služba ZZS pripravila predavanja na temo komunikacije, predpisov in etike oglaševanja na področju zobozdravstva, v drugem delu pa so predavatelji predstavili najaktualnejše teme na področju ortodontije. Zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore, dr. med. je specialistom ortodontije predstavila vprašanja in pritožbe staršev glede ortodontske obravnave otrok.  Damijan Blatnik, dr. dent. med., spec. ortodontije je kot predstavnik ZZZS predstavil podatke o javnih programih ortodontije, realizaciji in napotovanju na zdravljenje v tujino za obdobje zadnjih desetih let. Predsednica Slovenskega ortodontskega društva, asist. dr. Sanda Lah Kravanja, dr. dent. med., spec. ortodontije, je predstavila dinamiko dela specialistov ortodontije s poudarkom na področju izobraževanja, upokojevanja, razpisovanja novih programov in koncesij  v desetletnem obdobju ter probleme ob prekinitvah izvajanja programov s strani izvajalcev, ko obravnavane osebe nimajo možnosti  izbire za nadaljevanje zdravljenja. Predsednik Odbora za zobozdravstvo in podpredsednik ZZS Krunoslav Pavlović, dr. dent. med in Klara Zupančič, predstavnica ZZS zadolžena za področje specializacij pa sta predstavila potek zbiranja potreb po specialistih in dinamiko razpisovanja specializacij iz čeljustne in zobne ortopedije za vse regije in vse izvajalce v Sloveniji  v obdobju zadnjih desetih let. Po predavanjih je potekala konstruktivna razprava in izmenjava mnenj  specialistov ortodontije o aktualnih problemih in težavah s katerimi se srečujejo pri svojem delu. Pri tem so bile izpostavljene vedno večje administrativne obremenitve izvajalcev zahtevane s strani ZZZS in številne novosti povezane z digitalizacijo administrativnih procesov  s strani Ministrstva za zdravje. Nove administrativne obremenitve vezane za plačilo realiziranih storitev zahtevajo veliko časa, ki naj bi ga specialisti ortodontije sicer  namenili zdravstveni obravnavi pacientov. Razpravi se je pridružil tudi Marijan Sušelj, zastopnik pravic pacientov in bivši generalni direktor ZZZS.

Strokovno srečanje je naslovilo  številna vprašanja, probleme in stiske, ki so jim izpostavljeni  deležniki na obeh straneh čakalnih vrst, tako starši otrok z napotnicami, kot tudi specialisti ortodontije, ki se trudijo z ortodontsko obravnavo ob upoštevanju pravil plačnika ZZZS. Pritisk čakajočih otrok in staršev na izvajalce se vedno pogosteje izvaja tudi preko medijev.

Člani Slovenskega ortodontskega društva smo strokovno srečanje zaključili s predlogi za rešitve v okviru zobozdravstvene stroke:

  1. Triaža ob izdaji napotnice za ortodontsko zdravljenje

    napotitev na osnovi ocene EFO indeksa s strani otrokovega zobozdravnika;

    V poteku je izvedba predavanj in delavnic na ZZS za zobozdravnike, pri tem potrebujemo tudi sodelovanje s strani ZZZS in MZ za uvedbo dodatka priloge k e-napotnici v praksi 

  2. Priprava protokola za nadaljevanje ortodontske obravnave in sprejemanja pacientov ob nadomeščanjih izpadov delovanja izvajalcev, pri tem bodo potrebne pravne podlage pri MZ in ZZZS.

     

  3. Oddaja potrebe za nadomeščanje izvajalca, ki se bo upokojil, je potrebno pri razpisih specializacij podati večjo težo regijskemu kriteriju ob izbiri novih kandidatov (da specialist nadaljuje z delom v regiji po opravljenem izobraževanju).