Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novi specialisti družinske medicine

04.04.2019 10:15

1. april je bil za mnoge dan potegavščin, za 16 bodočih specialistov družinske medicine pa odločilen in zelo pomemben dan. Po štirih letih intenzivnega izobraževanja so v dopoldanskih urah opravili pisni del izpita, nato pa še praktični del na 16 t. i. OSCE-postajah. Pokazati so morali ročne spretnosti in veščine: na fantomu prepoznati bolezen srednjega ušesa in predpisati ustrezno zdravilo, na lutki prikazati pravilen postopek oživljanja, iz opisa prepoznati škodljiv vzorec pitja alkohola, glede na opis in sliko kožne bolezni predpisati pravilno zdravilo itd. Sledil je še esejski, pisni del izpita.

Naslednji dan, 2. aprila, so vsi uspešno opravili še ustni izpit pred tričlansko komisijo, ki sta jo sestavljala dva univerzitetna učitelja družinske medicine in en »zunanji« član – specialist ene od kliničnih strok. Vsi so uspešno zaključili izpit, nekateri celo s pohvalo.

Za vse nas svečan dan: v sistem vstopa 16 prepotrebnih mladih specialistov družinske medicine, mladi, novi kolegi z novimi vizijami, svežim znanjem, novim zanosom.

Trdno upamo, da bo vstop teh svežih moči v družinski medicini pomenil tudi nove programe za njihove time in denar za njihovo financiranje. Ali pa bo ZZZS spet izigral delodajalce s povprečji, brez plačila, in morda spet javno ponujal dodatne programe takrat, ko zdravnikov ne bo?

Dragi mladi kolegi, dobrodošli med nami. Na več načinov ste pokazali, da ste vredni zaupanja. Ponosni smo na vas. Vaši pacienti so se o tem že davno prepričali, zanje je bil izpit (samo) formalnost. Želimo vam veliko izzivov pri delu, ki v naši stroki nikdar ni dolgočasno ali enolično. Veliko zanimivih in neponovljivih zgodb. In predvsem, da bi delali v razmerah, za katere se vsi skupaj zavzemamo: pacientom prijazno, strokovno, kakovostno in varno.

Prim. doc. dr. Nena Kopcavar Gucek, dr. med.
za Koodinacisko skupino organizacij družinske medicine