Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Otvoritev razstave Anima Tine Mlinarec, dr. med. spec. orl.

08.11.2018 13:28
Razstava_bilten

V Domus Medica so se ljubitelji slikarske umetnosti sinoči, 7. novembra 2018, udeležili odprtja razstave Tine Mlinarec, dr. med. spec. orl., z naslovom Anima, ki je nastala kot avtoričin individualni pogled na dušo. 

Tina Mlinarec, dr. med. spec. orl., se je rodila leta 1982 v Ljubljani. Po opravljeni Gimnaziji Bežigrad je svojo izobraževalno pot, pospremljeno z več priznanji iz fizike in kemije, nadaljevala s študijem na Medicinski fakulteti. Specialistični izpit iz otorinolaringologije je opravila leta 2017. Avtorica razstavljenih del je vseskozi udejanjala stik s svojo umetniško platjo, sprva s slikanjem ter kiparskim krožkom, kasneje pa tudi z obiskovanjem individualnih slikarskih delavnic. Njeno ljubezen do likovne umetnosti ji je prvi pomagal odkriti njen dedek, slikar, likovni pedagog in zavzet ljubitelj umetnosti, Vinko Mlinarec. Avtorica se najbolj živo spominja njunega druženja, ko jo je dedek vzel s seboj v razred in jo skupaj s starejšimi učenci posedel v klop ter zatem celemu razredu dal veliko koristnih napotkov ter spodbujal in hkrati kritično spremljal njihovo likovno ustvarjanje. Omenjeno je bilo tudi, da je avtorica nekatera svoja dela že razstavljala v tujini, in sicer na spomladanski mednarodni razstavi zdravnikov umetnikov v Zagrebu.

Tina Minaresc_bilten

Razstavljena dela vsebinsko obsegajo tri zaokrožene sklope: pokrajino, živali in ljudi.
Tehnika, ki jo je uporabila avtorica, je po večini akril na platnu in lesonitu. Pri upodabljanju ljudi in živali, odetih v ekspresiven kolorit, avtorica s pomočjo barvnih kontrastov združuje izkušnjo doživljanja s subjektivnim občutenjem barve. Med podobami na portretih prevladujejo karizmatične, močne ženske, za katere se zdi, da zmorejo vse. Lirične upodobitve živali z izrazitimi linijskimi smernicami in izstopajočo gestikularnostjo barvnih potez simbolizirajo elementarno mogočnost in samozadostnost. Slike krajine nas nagovarjajo z avtoričinimi premišljenimi poudarki in subtilnim senčenjem, s čimer avtorica vešče poudari pomenskost izbranih tematskih prvin.

Goste sta pozdravili tudi zobozdravnica Nada Puharič, dr. dent. med., organizatorka razstav v Domus Medica, ki je vodila gradnjo zdravniške hiše Domus Medica, ter razstavljalka, ki je o premišljenem izboru motivike svojih likovnih del med drugim povedala, da so razstavljena njena najljubša dela, ki so nastajala v obdobju dveh let ter da ji največ pomeni, če ji uspe, da se ob ogledu zazremo vase in nekaj začutimo. Otvoritev je povezoval ljubiteljski napovedovalec in amaterski gledališki igralec Rok Pleterski Puharič, sicer odvetnik.

Večer, prežet z umetnostjo, sta s čustvenimi glasbenimi vložki, Črne oči (rusko Очи чёрные, Oči čornije), slovensko priredbo Cohenove Hallelujah ter Questa o quella, sijajno zaokrožila tenorist Miha Zabret in pianist Gašper Konec.

Glasbena točka_bilten

Miha Zabret, dr. med., spec. orl., svojo poklicno pot uspešno usklajuje z umetniško. Za svojo udeležbo na tekmovanjih iz solo petja je – kot smo se lahko prepričali, povsem upravičeno - prejel številna odličja, med drugim zlato priznanje na regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije leta 2016, diplomo finalista na mednarodnem solopevskem tekmovanju v Trevisu v Italiji in zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju v Beogradu leta 2014.

Če naslov tokratne razstave, Anima, navežemo na latinski pregovor »in oculis anima habitat«, ki pomeni, da duša prebiva v očeh, to zlahka najdemo v pomenljivosti očesnega stika, ki skozi avtoričino ustvarjanje podob vzpostavlja intimno vez od avtorice, prek naslikanih podob, do vsakogar, ki si to bogastvo povednosti njenega likovnega ustvarjanja ogleda. 

Nina Pleterski Puharič

Rstava_bilten 3