Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Dvig plačnih razredov za zaposlene v zdravstvu

04.01.2023 22:50

V Uradnem listu RS št. 165/2022 so objavljeni naslednji aneksi h kolektivnim pogodbam, ki se uporabljajo od 1. januarja 2023, razen uvrstitev delovnih mest, pri katerih je s samim aneksom določeno, da se začnejo uporabljati 1. aprila 2023:

  1. Aneks h Kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije (KPDZSV)
  2. Aneks h Kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi (KPZZN)
  3. Aneks k Posebnemu tarifnemu delu Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike v Republiki Sloveniji (KPZZ)

Aneksa h KPDZSV in KPZZ predvidevata določene dvige plačnih razredov za zaposlene v zdravstvu, pri čemer posebej izpostavljamo, da oba aneksa predvidevata dve različni uvrstitvi delovnih mest v plačne razrede in sicer eno za obdobje od 1. januarja 2023 do 31. marca 2023 in drugo za obdobje od 1. aprila 2023 dalje. Za zdravnike in zobozdravnike si tako lahko uvrstitev v plačne razrede za obdobje od 1. januarja 2023 do 31. marca 2023 pogledate na strani 13954 Uradnega lista, za obdobje od 1. aprila 2023 dalje pa na strani 13956. POVEZAVA NA PDF>>>

Aneksi (in posledični dvigi plačnih razredov) veljajo za zaposlene v javnem sektorju, uporabljajo pa se tudi kot obvezni minimalni standard za delodajalce oziroma pri njih zaposlene delavce, ki izvajajo dejavnost v okviru javne mreže zdravstvene službe ali socialno varstvene dejavnosti.

Aneksi predvidevajo tudi določena nova delovna mesta za zdravnike in zobozdravnike in sicer:

  • Na delovna mesta E017046 sekundarij I se razvrstijo zaposleni, ki opravljajo prvih šest mesecev sekundariata v skladu z drugim odstavkom 14. člena Zakona o zdravniški službi.
  • Na delovna mesta E017047 sekundarij II se razporedijo zdravniki, ki so opravili strokovni izpit in v skladu s petim odstavkom 14. člena Zakona o zdravniški službi nadaljujejo sekundariat.
  • Na delovna mesta E017042 zdravnik brez specializacije z osnovno licenco se razporedijo zdravniki, ki so uspešno opravili strokovni izpit in jim je Zdravniška zbornica Slovenije podelila osnovno licenco v skladu s 15.a členom Zakona o zdravniški službi.
  • Na delovna mesta E017048 zobozdravnik pripravnik se razporedijo zaposleni, ki se v skladu z 12. členom Zakona o zdravniški službi zaposlijo kot pripravniki.

Delodajalec mora zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za uvrstitev na zgornja delovna mesta, ponuditi novo pogodbo o zaposlitvi z veljavnostjo od 1. januarja 2023.

Oddelek za pravne zadeve