Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novosti, ki jih prinaša Zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva

07.11.2022 15:03

 

Državni zbor je dne 28. 10. 2022 sprejel Zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva (dostop do besedila zakona) (v nadaljevanju: ZNUNBZ). Sprejeti ZNUNBZ je bil v Uradnem listu objavljen 7. 11. 2022, veljati pa je začel en dan po objavi, tj. 8. 11. 2022.

Pomembnejše rešitve ZNUNBZ:

  1. Podaljšanje roka za uskladitev koncesije (določitev odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti)
  2. Plačilo po realizaciji za vse opravljene zdravstvene storitve
  3. Nadomestilo plače zaradi izolacije zaradi okužbe s SARS-CoV-2
  4. Ambulanta za neopredeljene osebe
  5. Začasna razporeditev zaradi nujnih delovnih potreb
  6. Dodatek za izbiro specializacije iz družinske medicine in COVID-19 dodatek
  7. Poenotenje določil o znanju slovenskega jezika

V postopek sprejemanje ZNUNBZ se je aktivno vključila tudi zbornica in predlagala nekatere rešitve, ki so bile vključene v sprejeti ZNUNBZ. Izpostaviti je treba zlasti:

-        prestavitev roka za uskladitev koncesije v zvezi z določitvijo odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti iz predhodno predvidenega 17. 12. 2022 na 17. 12. 2024,

-        odpravo omejitve, vezane na plačilo po realizaciji za vse opravljene storitve, po kateri bi se izvajanje ukrepa za določeno vrsto zdravstvene dejavnosti lahko ustavilo, če bi koncesionarji opravili več storitev od javnih zavodov in bi se razmerje porušilo za več kot 30 %.

Več o obeh rešitvah in ostalih relevantnih delih ZNUNBZ, ki neposredno oziroma posredno vplivajo na člane zbornice, si lahko preberete v povzetku, ki ga je pripravil Oddelek za pravne zadeve. Posebej opozarjamo, da ZNUNBZ za izvajanje predvidenih ukrepov na več mestih predvideva sklepanje podjemnih pogodb med zdravstvenimi zavodi in zdravstvenimi delavci, v zvezi s katerimi podajamo nekaj opozoril, ki jih lahko najdete na koncu prispevka. 

Do povzetka in pojasnil, ki jih je pripravil Oddelek za pravne zadeve, lahko dostopate na naslednji povezavi:  ZNUNBZ.

Oddelek za pravne zadeve