Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Vabilo članom zbornice za podajo soglasja k izvolitvi za elektorja – volitve v Državni svet 2022

06.10.2022 08:58

Spoštovani člani Zdravniške zbornice Slovenije!

Zdravniška zbornica Slovenije vas vljudno vabi, da postanete elektor zbornice ter s tem pomembno pripomorete k izvolitvi državnega svetnika, ki bo v Državnem svetu RS zastopal interese zdravnikov in zobozdravnikov. 

Dne 1. 9. 2022 so namreč bile razpisane volitve v Državni svet RS (v nadaljevanju: DS RS), ki bodo izvedene 24. 11. 2022. Zdravniška zbornica Slovenije (v nadaljevanju: zbornica), kot poklicna organizacija s področja zdravstva, ima skladno z Zakonom o državnem svetu (v nadaljevanju: zakon) pravico do izvolitve svojih predstavnikov v volilno telo (t.i. elektorji), ki bodo 24. 11. 2022 volili enega člana DS RS – predstavnika funkcionalnih interesov s področja zdravstva.

Kandidata zbornice za člana DS RS bo določil Izvršilni zbor zbornice. Nadalje pa je ključno, da zbornica izvoli tudi svoje elektorje, ki bodo skupaj z drugimi elektorji izmed predlaganih kandidatov izvolili novega državnega svetnika na področju zdravstva. Vsaka poklicna organizacija s področja zdravstva lahko namreč določi po enega elektorja ne glede na število članov in po enega elektorja na vsakih dopolnjenih sto članov.

Kot člana zbornice vas zato vljudno vabimo, da nam do 16. 10. 2022  z e-sporočilom na gp.zzs@zzs-mcs.si (Zadeva: Soglasje za izvolitev v elektorja - volitve v Državni svet)  odgovorite, ali vas lahko zbornica imenuje za elektorja.

Pri tem izpostavljamo, da s podajo soglasja za izvolitev v elektorja podajate tudi privolitev, da bo zbornica za potrebe (tj. z namenom) izvolitev elektorjev ter njihovega predlaganja obdelovala vaše osebne podatke. Privolitev za obdelavo podatkov med drugim obsega, da bo zbornica vaše osebne podatke (osebno ime, EMŠO, datum rojstva, naslov stalnega prebivališča ter spol), ki jih vodi v registru članov zbornice, posredovala Državni volilni komisiji. Slednja bo namreč odločala o potrditvi s strani zbornice izvoljenih elektorjev. Več informacij glede podaje konkretne privolitve za obdelavo osebnih podatkov ter informacij o obdelovali podatkov je na voljo na »Soglasje za obdelavo osebnih podatkov - volitve v Državni svet«.

Na tem mestu še pojasnjujemo, da boste s podajo soglasja uvrščeni na seznam kandidatov za elektorja, pri čemer bo Izvršilni odbor zbornice izmed kandidatov izvolil elektorje ter nato seznam izvoljenih elektorjev posredoval Državni volilni komisiji.

V nadaljevanju podajamo ključne informacije o volilnem zboru dne 24. 11. 2022 in vlogi elektorjev na slednjem. Temu sledi še kratek opis pristojnosti DS RS, pri čemer velja že na tej točki izpostaviti, da ima DS RS pomembno vlogo v zakonodajnem postopku, saj lahko podaja svoje predloge zakonov ter na zakone, ki jih je sprejel Državni zbor RS, poda odložilni veto, s čimer od Državnega zbora RS zahteva ponovno odločanje o že sprejetem zakonu.

Potek volilnega zbora

Člana DS RS – predstavnika funkcionalnih interesov s področja zdravstva – volijo elektorji, imenovani s strani poklicnih organizacij s področja zdravstva, na volilnem zboru, ki bo potekal 24. 11. 2022. Točni kraj in ura volilnega zbora še nista znana, zato vas bomo o tem – v kolikor boste izvoljeni za elektorja – obvestili naknadno.

Volilni zbor, ki bo potekal 24. 11. 2022, se bo izvedel po naslednjem postopku:

  1. Volilni zbor začne predstavnik sklicatelja, ki povzame potek zbora.
  2. Kandidat za člana DS RS se lahko predstavi z največ 5-minutnim nagovorom.
  3. Ugotovitev sklepčnosti volilnega zbora. Če ni sklepčnosti, bo nov volilni zbor opravljen v naslednjih 7 dneh.
  4. Izvolitev volilnega odbora izmed prisotnih elektorjev.
  5. Volilni odbor vodi glasovanje, ki je tajno (glasovnico se odda v skrinjico).
  6. Po koncu glasovanja volilni odbor prešteje glasovnice in ugotovi ter razglasi izid volitev.

Dodatne informacije o točni uri in kraju volilnega zbora vam bodo posredovane naknadno, ko do Državna volilna komisija le-te tudi podala.

Pristojnosti Državnega sveta RS

Z morebitnim imenovanjem s strani zbornice predlaganega državnega svetnika bi se pomembno prispevalo k zagovarjanju interesov zdravništva. Državni svetniki so namreč predstavniki lokalnih oz. funkcionalnih interesov, pri čemer pojasnjujemo, da je sestava DS RS naslednja:

-        22 predstavnikov lokalnih interesov,

-        4 predstavnikov delodajalcev,

-        4 predstavnikov delojemalcev,

-        4 predstavnikov kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev,

-        6 predstavnikov negospodarskih dejavnosti (skladno z zakonom ima negospodarska dejavnost zdravstva enega predstavnika).

 DS RS ima kot zgornji dom slovenskega parlamenta naslednje pristojnosti:

-        predlaga državnemu zboru sprejem zakonov;

-        daje državnemu zboru mnenje o vseh zadevah iz njegove pristojnosti;

-        zahteva, da državni zbor pred razglasitvijo kakega zakona o njem še enkrat odloča (odložilni veto);

-        zahteva parlamentarno preiskavo;

-        zahteva presojo ustavnosti in zakonitosti predpisov in splošnih aktov.

Več o pristojnostih DS RS: https://ds-rs.si/sl/o-drzavnem-svetu/splosno.

Sklepno

Glede na zgoraj povedano vas zbornica vljudno vabi, da nam z e-poštnim sporočilom na gp.zzs@zzs-mcs.si (Zadeva: Soglasje za izvolitev v elektorja - volitve v Državni svet) do 16. 10. 2022   podate vaše soglasje k imenovanju za elektorja na volilnem zboru, ki bo dne 24. 11. 2022