Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravstvena obravnava razseljenih oseb iz Ukrajine s priznanim statusom začasne zaščite

09.05.2022 09:56

Ministrstvo za zdravje je podalo več navodil in pojasnil v zvezi z zagotavljanjem zdravstvenih storitev osebam iz Ukrajine s priznanim statusom začasne zaščite, ki jih povzemamo v nadaljevanju.

Kdo je upravičen do zdravstvenih storitev?

Vlada RS je sprejela sklep št. 32/2002 o uvedbi začasne zaščite za razseljene osebe iz Ukrajine, ki vzpostavlja zaščito za tiste osebe, ki so od 24. 2.2022 razseljene iz Ukrajine.

Osebe, ki so upravičene do zdravstvene oskrbe, se pri zdravniku, v lekarni ali na drugem mestu, kjer opravijo zdravstveno storitev izkažejo z odločbo, s katero jim je priznana začasna zaščita, ali z izkaznico o začasni zaščiti.

Do katerih storitev so upravičene osebe z začasno zaščito iz Ukrajine

Zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb in Uredba o načinu zagotavljanja pravic osebam z začasno zaščito določata, da so osebe z začasno zaščito upravičene do:

1. nujne medicinske pomoči in nujnega reševalnega prevoza ter pravico do nujne zobozdravstvene pomoči;

2. nujnega zdravljenja po odločitvi lečečega zdravnika, ki obsega:

- ohranitev življenjsko pomembnih funkcij, zaustavljanje večjih krvavitev oziroma preprečitev izkrvavitve;

- preprečitev nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja, ki bi lahko povzročilo trajne okvare posameznih organov ali življenjskih funkcij;

- zdravljenje šoka;

- storitve pri kroničnih boleznih in stanjih, katerih opustitev bi neposredno in v krajšem času povzročila invalidnost, druge trajne okvare zdravja in smrt;

- zdravljenje vročinskih stanj in preprečevanje širjenja infekcije, ki bi utegnila voditi do septičnega stanja;

- zdravljenje oziroma preprečevanje zastrupitev;

- zdravljenje zlomov kosti oziroma zvinov ter drugih poškodb, pri katerih je nujno posredovanje zdravnika;

- zdravila s pozitivne liste, ki so predpisana na recept za zdravljenje navedenih stanj;

- nujne prevoze z reševalnimi in drugimi vozili v naštetih primerih;

3. neodložljivih storitev specialistično ambulantnih in bolnišničnih dejavnosti;

4. zdravstvenega varstva žensk, ki obsega:

- kontracepcijska sredstva;

- prekinitev nosečnosti;

- zdravstveno oskrbo v nosečnosti in ob porodu;

5. obveznih zdravstvenih pregledov pred vključitvijo v izobraževanje in v času izobraževanja v osnovni oziroma srednji šoli, enako kot to velja za državljane Republike Slovenije.

6. Mladoletne osebe z začasno zaščito so na podlagi odobritve zdravstvene komisije za  celotno skupino, upravičene do zdravstvenega varstva v enakem obsegu kot otroci, ki so obvezno zdravstveno zavarovani kot družinski člani. Do zdravstvenega varstva so upravičeni tudi šolajoči otroci po 18. letu starosti, in sicer do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti.

Zdravnik lahko z utemeljitvijo nujnosti osebo z začasno zaščito, napoti tudi na nadaljnjo specialistično obravnavo skladno z 27. členom Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb, na enak način kot druge paciente z napotnico in navedbo plačnika.

Možnost za večji obseg zdravstvenega varstva, kot je naveden zgoraj

Na podlagi Uredbe o načinu zagotavljanja pravic osebam z začasno zaščito so do morebitnega večjega obsega zdravstvenega varstva upravičene osebe na podlagi mnenja zdravstvene komisije, ki deluje znotraj Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov. V tem primeru mora upravičenec pri Uradu vložiti zahtevek za odobritev večjega obsega zdravstvenega varstva in priložiti potrebna dokazila. V kolikor je osebi odobren večji obseg zdravstvenega varstva, potrdilo predloži bodisi pri obisku zdravnika, v lekarni ali na drugem ustreznem mestu. Zdravstvena komisija lahko odobri večji obseg zdravstvenega varstva tudi v utemeljenih primerih za posamezne ciljne skupine brez podanega individualnega zahtevka osebe z začasno zaščito (npr. enako cepljenje kot za otroke v RS).

Kako se financirajo storitve zagotovljene osebam z začasno zaščito iz Ukrajine?

Stroške storitev, ki se zagotavljajo osebam z začasno zaščito iz Ukrajine krije Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov.

Izvajalci izdane račune pošiljajo preko UJP sistema Uradu Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov (davčna številka: 36389633, matična številka: 2516250000, TRR: 56 0110-0630-0109-972 Republika Slovenija proračun) v elektronski obliki, skladno s pravili Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike. Na račun je potrebno pripisati, da gre za osebo z začasno zaščito iz Ukrajine. Podatkom o opravljeni zdravstveni storitvi ali izdanih zdravilih se priloži kopija odločbe s katero jim je priznana začasna zaščita ali izkaznica osebe z začasno zaščito na kateri je prekrita fotografija. Poleg tega mora vsak izvajalec računu priložiti podpisano izjavo odgovorne osebe, da so zdravstvene storitve opravljene v skladu z 27. členom Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb.

Urad lahko glede opravljenih zdravstvenih storitev opravi nadzor pri posameznem izvajalcu, pri čemer mu lahko pomaga Ministrstvo za zdravje.

Kontakti za dodatne informacije

Za pomoč pri tehnični izstavitvi računov lahko kontaktirate gospoda Igorja Hoenigmanna preko elektronskega naslova igor.hoenigmann@gov.si ali telefonske številke 01 200 8417.

V primeru kakršnih koli dodatnih vsebinskih vprašanj pa se lahko obrnete na pristojnega uslužbenca na Ministrstvu za zdravje, Damijana Jagodica, na elektronski naslov: damijan.jagodic@gov.si ali na telefonsko številko 040/300-601.

Posebnosti pri zdravstveni  obravnavi oseb razseljeni iz Ukrajine

Ministrstvo za zdravje je pripravilo tudi osnovne informacije v zvezi z zdravstveno obravnavo razseljenih oseb iz Ukrajine. Namen navodil, ki so v celoti dostopna tukaj,  je predvsem informirati in opozoriti, na kaj je potrebno biti še posebej pozoren pri zdravstveni obravnavi razseljenih oseb (odraslih in otrok), zato predlagamo, da se z njimi seznanite.

Nujno zdravstveno varstvo oseb, ki nimajo statusa začasne zaščite

Skladno s Sklepom Vlade RS (št.: 21400-2/2022/3 z dne 28. 2. 2022) so državljani Ukrajine bodisi kot prosilci za mednarodno zaščito ali ostali, ki so zaradi vojnih razmer vstopili v Republiko Slovenijo, upravičeni do nujnega zdravstvenega varstva, ki obsega:

- nujno medicinsko pomoč, nujne reševane prevoze, nujno zdravljenje in neodložljive zdravstvene in zobozdravstvene storitve in drugo zdravstveno oskrbo (nujna zdravila) po odločitvi ležečega zdravnika. - Zdravstveno varstvo žensk vključuje tudi zdravstveno oskrbo v nosečnosti in ob porodu. Prav tako so do zdravstvene oskrbe upravičeni otroci in mladostniki.

Plačnik zdravstvenih storitev in predpisanih zdravil je Ministrstvo za zdravje. Račun za opravljeno zdravstveno storitev ali zdravila posredujete Ministrstvu za zdravje izključno preko UJP E RAČUNA. https://www.ujp.gov.si/. Skupaj s podatkom o opravljeni zdravstveni storitvi ali izdanih zdravilih priložite kopijo izkaznice prosilca za mednarodno zaščito ali drug identifikacijski dokument.

Zdravila in druge predpisane stvari se za osebe brez zavarovanja izdaja na belem receptu. Državljan Ukrajine ali njegov zastopnik bo tako v lekarni predložil bel recept na vpogled pa bo pokazal izkaznico prosilca za mednarodno zaščito, tisti državljani Ukrajine pa, ki ne bodo zaprosili za azil pa z belim receptom v lekarni predložijo kopijo potnega lista ali drug identifikacijski dokument (npr. prijavo v evidenco gostov).

Celotni dopisi

Celotni dopisi ministrstva, ki smo jih povzeli zgoraj, so dostopni tukaj, tukaj in tukaj.

Zbornično izobraževanje

11. 5. 2022 bo potekalo izobraževanje Podpora zdravnikom pri delu z begunci v času vojne v Ukrajini - 4. del z naslednjim programom:

  • 17.00 – 17.30: dr. Tina Bregant, dr. med.: Otroci in mladostniki, ki bežijo pred vojno
  • 17.30 – 18.00: prim. Evita Leskovšek, dr. med., spec.: Javno zdravstveni vidiki obravnave begunske krize
  • 18.00 – 18.30: Marjeta Keršič Svetel: Kulturne kompetence v komunikaciji z begunci
  • 18.30 – 19.00: Mirko Stopar: O logistiki, zavarovanju in plačilu zdravnikov

 

Prijava in več informacij je na voljo tukaj.

 

Oddelek za pravne zadeve