Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniki v prostem času - 40. Iatrosski

17. 04. 2019

Jubilejni 40. Iatrosski je spremljalo obilno sneženje, težke razmere na progah, a vseeno dobra volja in sproščeno vzdušje. Na mehki tekaški progi so imeli prednost lažji tekmovalci, na veleslalomski pa najpogumnejši, ki se niso ustrašili snežnega kanala in slabe vidljivosti. 

Davnega leta 1978 so se smučarji zdravniki prvič zbrali na Vršiču, ker na Kaninu ni bilo snega. Smučarsko tekmovanje se je nadaljevalo v Kranjski Gori, se za nekaj let preselilo v Škofjo Loko in se zaradi milih zim spet vrnilo v Kranjsko Goro. Na prvih tekmah so sodelovali tudi zdravniki iz nekdanje Jugoslavije. V spomin na tragično preminulega hrvaškega zdravnika in ljubitelja smučanja na tekmovanju še vedno podeljujemo Veselyjev pokal za najhitrejšega udeleženca. Tekmovanje in posvetovanje iz športne medicine je sčasoma pod svoje okrilje prevzelo tudi smučarske teke, ki potekajo v Ratečah. Prav letos je bila udeležba na tekih odlična, kljub mehki podlagi in snežinkam v očeh. V zadnjih letih vabimo na tekmovanje tudi študente medicine in skušamo vpeljati kategorijo deskarjev na snegu. Še težje kot na tekih je bilo letos na veleslalomu. Zaradi obilice snega se je na progi naredil globok jarek, ki bi bil morda zanimiv za Filipa Flisarja, tekmovalci pa smo se z njim spopadli bolj previdno, saj so »kolena naše največje bogastvo«. To nam je zaupal vratar Veso (Jernej Šugman) v nanizanki Naša mala klinika; z odlomkom iz nanizanke, ki prikazuje, kako se zdravniki odpravljajo na Iatrosski in kaj se ob tem dogaja na kliniki, pa smo v večernem delu obudili spomin na velikega, a žal pokojnega igralca.

Po tekmovalnem delu so sledila zanimiva predavanja: Grega Pušavec je predstavil dileme jeseniške bolnišnice glede operativnega ali konservativnega zdravljenja zlomov pri otrocih. Martin Zorko je govoril o tendopatijah in entezopatijah, kjer so udeleženci dodali tudi svoje izkušnje, kaj vse storiti, da se lahko čim prej vrneš k športnim aktivnostim. Zelo zanimiv praktični prikaz vaj sta dodali še fiziatrinja Ana Murko in fizioterapevtka Eva Komplet iz zdravilišča Dobrna ter nas opozorili na pomen ekscentričnih vaj pri tovrstnih poškodbah. V razpravi smo ugotovili, da bi marsikdo potreboval njuno rehabilitacijo pred udeležbo na Iatrosskiju.

Večerni del je minil v znamenju slovesa starega organizacijskega odbora z Andrejem Bručanom in Francijem Koglotom na čelu; Tone Lah se je poslovil pred nekaj leti. Nadaljevanje Iatrosskija prevzema Matej Andoljšek ob pomoči Tatjane Pintar, ki je že dobro utečena pri organizaciji, upamo pa, da bodo Andrej Bručan, Franci in Nataša Koglot še vedno pomembni vezni členi pri izvedbi tekmovanja. Matej Andoljšek je poudaril predvsem strokovni razvoj srečanja, ki bo dal Iatrosskiju v prihodnje še posebno težo in privabil tudi udeležence, ki si želijo nadgraditi svoje znanje s področja medicine športa. Udeleženci ga pri tem podpiramo, kot pa so poudarili člani organizacijskega odbora: Iatrosskija brez nas zdravnikov in zobozdravnikov, ki smo željni gibanja in druženja, imamo malo tekmovalnega duha, se želimo izobraževati na področjih poškodb in bolezni, ki lahko doletijo vsakega rekreativca, ne bo.

40. Iatrosski je minil prijetno in brez poškodb, s pomočjo sponzorjev so bile udeležencem v žrebanju razdeljene tudi lepe nagrade. Hvala organizacijskemu odboru za številne lepe trenutke, ki smo jih skupaj doživeli vsako leto, obenem pa vabim vse zdravnike, zobozdravnike in farmacevte, ki jih spremlja tekmovalni duh, da se nam pridružijo na svetovnem prvenstvu, ki bo letos v avstrijskem Bad Gsteinu od 14. do 17. marca. Slovenci branimo lansko ekipno 3. mesto, za to pa potrebujemo številčnejšo ekipo.

Stik: www.med-skiworldcup.dekatarina.turk@kabelnet.net

Rezultati-Iatrosski

Rezultati ekipno

1. Gorenjska-Jesenice (Janez Poklukar, Aleš Fabjan, Veronika Potočnik, Petra Rupar, Jasna Rapnik)
2. UKC Ljubljana (Jure Salobir, Bojan Knap, Tanja Soklič, Tatjana Pintar, Katja Limpel Novak)
3. Ekipa 99 (Marin Kneževič, Miha Markelj, Kristina Vihar, Barbara Hojnik Anderlič, Petra Prodan Šumnik)

Veselyjev pokal za najboljši čas je prejel Albin Tahiri.

ZZS_ŠD_novica-notranje-slike_1_600x400
 Gorenjske ekipe niso razmere na smučišču prav nič motile.
 
ZZS_ŠD_novica-notranje-slike_2_600x400
Pokal za skupno 1. mesto – ekipa Gorenjska-Jesenice.

ZZS_ŠD_novica-notranje-slike_3_600x400
Najstarejši in najmlajši udeleženec: Aleš Brecelj in Jure Salobir.

ZZS_ŠD_novica-notranje-slike_4_600x400
Za 40. obletnico Iatrosskija torta ne sme manjkati.

Avtorica prispevka:

Katarina Turk, dr. med., ZD Logatec, Kranjska Gora, 2. februar 2018