Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu lahko pokličete g. Kokalja: 01-30-72-172

Kodeks zdravniške etike

Pred seboj imamo dokument, ki v preambuli in v mnogih stališčih nadaljuje tradicijo našega prejšnjega kodeksa. Od predhodnika je skoraj za polovico krajši, ima sodoben naslov, pregledno razdelitev tematike in ponuja precej širši pogled na zdravnikove dolžnosti in pravice. Morda največja slabost prejšnjega kodeksa je bila, da niso bili niti z besedo omenjeni zdravnikovi sodelavci in odnosi v zdravstvenem timu, pa čeprav prav pri neurejenem vprašanju odgovornosti in pooblastil med različnimi člani zdravstvenega tima najdemo korenine mnogih strokovnih napak. Dolgo smo brusili tudi besedilo 6. člena, ki sedaj jasno razlikuje dovoljeno dopolnilno od nedopustne alternativne diagnostike in zdravljenja. Vem, nekateri tudi s tem besedilom ne soglašajo – toda če ta člen beremo skupaj s 4. členom (»Zdravnik nikoli ne izkorišča pacienta za osebne koristi«), potem ne vidim osnove za mnenje, da bo prenovljeni kodeks odprl vrata za okoriščanje in prevarantstvo.

Kodeks zdravniške etike je krovni dokument. Na širokem polju medicine ima vsaka specialnost svoja etična vprašanja, ki so jih ali pa jih še bodo mnogi v svojih kodeksih podrobneje opredelili. Enako velja za tiste, ki menijo, da je kodeks pri temeljnih etičnih vprašanjih preveč odprt: tako kot priznavamo pravico do ugovora vesti, tudi pri etiki lahko posamezniki ali skupine sledijo bolj omejujočim stališčem.

Še enkrat iskrena hvala vsem, ki ste sodelovali pri tem pomembnem podvigu!

Prof. dr. Matjaž Zwitter

Code of medical ethics