Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniška zbornica »na daljavo«

28.05.2020 08:38

Med pozitivnimi izkušnjami, ki nam jih je prinesla epidemija COVID-19, je tudi delo na daljavo. Kot delo na daljavo razumem vse, kar smo prej opravljali v živo, v času epidemije pa prenesli na splet in opravljali preko računalnikov in telefonov. V zdravniški zbornici smo preskusili, kako učinkovito je lahko delo od doma za zaposlene v strokovnih službah, in ob tem nabrali nekaj koristnih izkušenj: veliko stvari lahko opravimo na ta način, vseh se pa ne da. Vsaj za zdaj še ne.

Druga pozitivna izkušnja je nastala z uvedbo Moodla, kjer že imamo zbrano obsežno gradivo na temo COVID-19 >>> in kjer si želimo dodati še nove »lekcije«, kot so na primer etika, paliativna oskrba ali cepljenje. Odprte so vse možnosti in vse poti. Ko bodo dodani še testi, bo omogočeno tudi zbiranje licenčnih točk z domačega računalnika. Tukaj pa bomo potrebovali še vašo pomoč, zato ste vsi, ki ste pripravljeni sodelovati, dobrodošli.

V sedanjem mandatu zbornica podpira vse oblike digitalizacije, ki so za člane uporabne in koristne, zato smo večkrat soorganizatorji strokovnih srečanj, kje je takšne možnosti mogoče predstaviti in preskusiti. Včerajšnji dogodek na to temo je bil webinar z naslovom: Obravnava pacienta na daljavo, z več kot 200 prijavljenimi udeleženci. Posnetek dogodka bo objavljen v našem Moodlu in na spletni strani http://www.healthday.si/. Tam bodo objavljeni tudi odgovori na vprašanja sodelujočih.

Odlično je bil pripravljen osrednji prispevek dr. Aleksandra Stepanoviča, ki se je izkazal tudi kot izvrsten predavatelj na Zoomu, drugi sodelujoči pa smo predstavili svoje vidike uporabe in razvoja storitev na daljavo. Že v času trajanja webinarja je na moj e-naslov prišlo še nekaj zanimivih ponudb za naše člane, tako da sem ob zaključku webinarja izpostavila možnost, da se bo zdravniška zbornica na tem področju še bolj angažirala. Danes smo imeli (že prej dogovorjen) sestanek z enim od ponudnikov aplikacij, ki je izpostavil še en vidik celotne zgodbe: kako izbrati aplikacijo, ki bo koristna, zanesljiva, varna – tudi s stališča GDPR, hkrati pa uporabniku prijazna in ne izključujoča (na primer za zasebnike). Pojavilo se je tudi vprašanje certificiranja ponudnikov in določitve pogojev, ki jih bo pripravila zdravniška zbornica z namenom, da bi sodelovanje med zdravniki in zobozdravniki potekalo na čim bolj »prijazen« način.

Zdravniška zbornica bi želela sodelovati pri pripravi slovenskega EHR (elektronskega zdravstvenega kartona) in tudi pri pripravi drugih e-postopkov v procesu zdravljenja, ki bi bili dostopni za vse člane. Podpiramo tudi pobudo psihiatrov, ki bi želeli storitve na daljavo čim prej vključiti v svoje redno strokovno delo v okviru ZZZS.

Za zdravnike in zobozdravnike je pomembno, da nam digitalizacija omogoča strokovno sodelovanje, hkrati pa nam ne nalaga dodatnega dela. Tudi ZZZS bo morala hitro najti »obračunski model« za storitve brez fizičnega stika s pacientom in na ta način prispevati h krajšanju predolgih čakalnih vrst. Zdaj vemo, da je takšno delo izvedljivo in za številne paciente (in storitve) tudi bolj primerno. Zato bomo na teh izkušnjah skupaj gradili naprej.

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik
Predsednica