Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdrav odnos do denarja, a tudi makroekonomski odnos do zdravstva

21.05.2020 08:36

Še pred več leti so javni izdatki za zdravstvo znašali več kot 6,2 % bruto družbenega proizvoda (BDP). Pod javne izdatke se šteje obvezno zdravstveno zavarovanje, ki prispeva veliko večino sredstev, nekaj malega pa doda še državni proračun in tudi kakšna občina da kaj denarja, čeprav največkrat najraje vzamejo (primer Občine Celje).

V zadnjih treh–štirih letih so javna sredstva padla pod 6 % BDP, vsaj če verjamemo Poslovnemu poročilu ZZZS za leto 2019. In ni razloga, da jim ne bi verjeli, ko zapišejo, da so javni izdatki znašali leta 2016 6,16 % BDP, leta 2019 pa le še 5,90 % BDP. Padec obsega BDP, namenjenega zdravstvu, ni razveseljiv in najbrž ni odveč pripomniti, kako so se ravno v teh letih gospodarske konjunkture posledično tudi zelo podaljšale čakalne vrste. Kar je seveda povsem razumljivo; manj javnih sredstev, manj javnih storitev.

So pa zasebna sredstva, namenjena zdravstvu, ostala nespremenjena. Leta 2016 so znašala 2,32 % BDP in z manjšimi gibanji navzdol in navzgor so tudi v letu 2019 obstala na 2,32 % BDP. Iz vsega tega lahko sklepamo, da je za padec vseh zbranih sredstev za zdravstvo, tako javnih kot zasebnih (leta 2016 je celotni zbir znašal 8,48 %, leta 2019 pa le še 8,21 % BDP), krivo manj denarja iz javnih sredstev.

Namen tega zapisa ni, da bi vas prepričeval, kako se kuhamo kot žabe v hladno-topli vodi, niti ni namenjen temu, da bi nemočno cvilil, kako je v zdravstvu čedalje manj solidarnosti. Namen zapisa je, da vse kolegice in kolege opozorim, da se privatizacija zdravstva nadaljuje z nezmanjšano hitrostjo. In ni rečeno, da se bomo vsi iz javnega sektorja v naslednjih 5–10 letih soočili z neusmiljenim bojem za bolnike alias stranke, saj bodo javna sredstva padla že pod 5 % BDP (kar bo že blizu 50 % vseh sredstev, namenjenih zdravstvu). Čaka nas nenehno optimiziranje delovnih procesov in mikroprocesov, že v glavi bomo takoj izračunavali, kakšen strošek je kak bolnik, pardon, zdravstvena storitev in koliko nam bolnik, pardon, stranka lahko plača. Plus leasing za opremo in avto. Ne pozabite na ZZS-članarino. Pripravimo se!

Lekcija za danes, namenjena za jutri: naj govorijo z leve strani karkoli, zdravstvo je konec koncev tržna kategorija. Kolikor plačaš, toliko dobiš.

Iztok Kos, zdravnik