Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Po oceni koordinacije zdravniških organizacij Aneks št. 2 k SD za leto 2019 ne povečuje dostopnosti do zdravnikov

09.08.2019 08:41
Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ter Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije so na današnjem srečanju pod drobnogled vzeli sklepe vlade glede aneksa dve k splošnemu dogovoru. 

Kot je poudaril predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, aneks št. 2 ne rešuje zahtev in težav zdravnikov na primarni ravni, saj med drugim ne zagotavlja stoodstotnega plačila pri 1.895 glavarinskih količnikih, prav tako pa ne zajema zobozdravnikov in primarnih ginekologov. Izpostavil je tudi stališče sindikata, da se z aneksom dve krši kolektivna pogodba.
Družinski zdravniki, ki so napovedali svoje odpovedi in jih nato začasno zamrznili, so po njegovih besedah zato pred hudo dilemo, kaj narediti. "Čaka nas napeta jesen," je napovedal prvi mož Fidesa.

Predsednica zdravniške zbornice dr. Zdenka Čebašek-Travnik je ob tem opozorila, da čistopis aneksa sicer še ni pripravljen. V zdravniških organizacijah so kritični tudi do Ministrstva za zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki po njihovih besedah nista naredila ničesar, da bi zmanjšala nepotrebne administrativne obremenitve. Nekateri zdravniki ocenjujejo, da zaradi tega na dan izgubijo tudi do dve uri, je dejal Kuštrin.

Medicinske sestre zaradi neurejenih delovnih pogojev zapuščajo poklic "Administracija je tista, ki bolnikom jemlje njihovega zdravnika," je bil kritičen tudi predsednik združenja zasebnih zdravnikov Igor Dovnik. Koordinacija ministrstvo in ZZZS zato poziva, da nemudoma pristopita k spremembam pravilnikov, ki bremenijo zdravnike. Kritičen je bil tudi do vsebine aneksa: "S tem, ko se zdravnikom ponuja denar, se brije norca iz nas, ki vsakodnevno sedimo pred bolniki." Na današnjem srečanju so govorili tudi o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi.

Predsednik zdravniškega društva prof. dr. Radko Komadina je ob tem izpostavil, da zdravstveno osebje tudi na tem področju ni partner pri oblikovanju zakonodaje. Opozoril je, da medicinske sestre zaradi neurejenih delovnih pogojev odhajajo na lažja delovna mesta ali celo zapuščajo poklic.

Povzeto po STA