Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Vabilo na skupno srečanje z namenom ureditve razmer na področju otroške srčne kirurgije v Sloveniji

30.08.2017 13:37

Ljubljana, 30. avgust 2017. Zdravniška zbornica Slovenije je danes na vodstvo Ministrstva za zdravje in vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani poslala vabilo na delovno srečanje z namenom, da se ponovno preuči uresničevanje priporočil mednarodnega nadzora iz Poročila o delovanju otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana in v najkrajšem možnem času uredijo razmere.    

»S tem srečanjem se želimo na Zdravniški zbornici Slovenije aktivno vključiti v uresničevanje potrebnih sprememb na področju otroške srčne kirurgije,« pravi dr. Zdenka Čebašek - Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije.  

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije je na seji izvršilnega odbora, ki je bila 24. avgusta 2017, predlagala, da zdravniška zbornica nastopi kot sklicatelj skupnega srečanja vseh institucij, ki jih omenjajo priporočila mednarodnega nadzora nad delovanjem otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana za obdobje 2007–2014. Poročilo je bilo zaključeno 9. julija 2015, širši javnosti pa predstavljeno 17. septembra 2015 (in je dostopno na spletni strani zbornice tukaj).

Izvršilni odbor je v zvezi s tem 24. avgusta 2017 soglasno sprejel sklep št. 95/10/2017: »Člani izvršilnega odbora so se strinjali, da Zdravniška zbornica Slovenije nastopi kot sklicatelj sestanka med vodstvom UKC, Ministrstvom za zdravje ter vodstvom zbornice, ki jo bosta poleg predsednice in generalnega sekretarja predstavljala tudi predsednika odborov za pravno-etična in strokovno-medicinska vprašanja.«  

V povabilu na to srečanje je prošnja vsem sodelujočim, da ponovno preučijo priporočila mednarodne komisije in se opredelijo, katera od priporočil so uresničili, ter pojasnijo razloge za tista, ki so ostala  neuresničena. Na podlagi teh ugotovitev bi naredili načrt za naprej – vse z namenom, da se v najkrajšem možnem času uredijo razmere na področju otroške srčne kirurgije v Sloveniji.

O primeru smrti novorojenčka oktobra 2015, o katerem danes poročajo mediji, pa Zdravniška zbornica Slovenije presenečeno ugotavlja, da se sporočila o strokovnih nadzorih komunicirajo preko javnosti na način, kot smo mu priča. »Mi si želimo, da bi se ti podatki izmenjevali tudi med institucijami, ki bi pri nadzorih morale sodelovati po zakonu,« pravi predsednica zdravniške zbornice in poudarja, da želi zbornica svoje obveznosti opraviti odgovorno in profesionalno ter z vso dolžno skrbnostjo do zdravnikov, pacientov in njihovih svojcev.